Kromě živin, které pomáhají vašemu tělu růst a fungovat, obsahují méně nasycených tuků než jiné druhy masa.
Všechny části kuřete jsou zdravé, ale prsa je v mnoha ohledech předčí. Kromě toho, že obsahuje živiny, které pomáhají obnovovat tkáně těla, posilovat imunitu a zvyšovat hladinu energie, má kuřecí prsa méně nasycených tuků než stehna, stehýnka a křídla, což z nich dělá rozumnou volbu pro lidi, kteří se starají o zdraví svého srdce.
Je to jeden z nejlepších zdrojů bílkovin.
Z hlediska kalorické hodnoty není mnoho celozrnných produktů, které by byly bohatší na bílkoviny než kuřecí prsa. „Abyste získali více bílkovin, musíte jíst proteinový prášek,“ řekl Dave Bridges, biochemik a docent katedry dietetiky na Michiganské univerzitě.
Podle Heidi Silver, ředitelky pro výživu, složení těla a metabolismus na Vanderbiltově univerzitě, kuřecí prsa neobsahují sacharidy a téměř žádný tuk, zejména bez kůže. Porce kuřecích prsou bez kostí a kůže o hmotnosti 3 unce obsahuje asi 160 kalorií a 32 gramů bílkovin. To je téměř polovina doporučené denní dávky pro dospělého člověka vážícího 180 liber. (Některé studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně cvičí silový trénink nebo vytrvalostní trénink, mohou potřebovat více bílkovin každý den , ale jsou nutné další studie.) Pro srovnání, podobná porce chovaného atlantického lososa obsahuje asi 206 kalorií a 22 gramů bílkovin.
Kromě budování svalové hmoty je bílkovina nezbytná pro obnovu buněk, produkci protilátek, které bojují s nemocemi, a produkci enzymů, které podporují fungování systémů. „Celé tělo se skládá z bílkovin,“ řekl Silver.
Je to lepší pro vaše srdce.
Podle Bridgese je v kuřecích prsou velmi málo nasycených tuků, které jsou spojeny s vysokou hladinou cholesterolu a dalšími rizikovými faktory srdečních onemocnění. Porce o hmotnosti 100 gramů obsahuje pouze jeden gram tohoto typu tuku. Kuřecí maso také obsahuje malé množství olejové a linolové kyseliny, dvou typů tuků, které podle studií podporují zdraví srdce , dodala.
Podle Bridgesové pouhé přidání většího množství kuřete do jídelníčku nemusí nutně snížit riziko srdečních onemocnění, ale nahrazení zpracovaného červeného masa (například slaniny nebo hot dogů) kuřetem může.
Je plné vitamínu B.
Kuřecí prsa obsahují více než polovinu doporučené denní dávky vitamínu B3, známého také jako niacin, a více než 70 procent doporučené dávky vitamínu B6.
„Tyto živiny plní mnoho různých funkcí,“ řekla Silver. Za prvé, jsou nezbytné pro zdraví mozku. Bez nich bychom nemohli produkovat dopamin, serotonin nebo melatonin – chemické látky, které regulují naši náladu, spánek, pozornost a mnoho dalšího. „Potřebujeme je pro paměť, učení a zpracování slov a informací,“ řekla.
Podle Lee Murphyho, profesora dietetiky na Univerzitě Tennessee v Knoxville, jsou vitamíny skupiny B také nezbytné pro produkci DNA a pomáhají přeměňovat potravu na energii.
Jak je nejlépe konzumovat?
Pokud je to možné, Bridges doporučuje kupovat biopotraviny. Aby získaly certifikaci bio, ministerstvo zemědělství vyžaduje, aby drůbežárny poskytovaly slepicím přístup ven a místo pro volný výběh a krmily je bio krmivem. Existují náznaky, že tento typ slepic obsahuje o něco více zdravých tuků a méně nasycených tuků, řekl Bridges.
Prsní maso není jediná část kuřete, kterou stojí za to jíst, dodal Silver. Tmavé kusy masa, jako jsou stehna a nohy, jsou tučnější, ale také obvykle obsahují více některých vitamínů a minerálů, jako je vitamín B12, železo a zinek.
Aby se zachovaly prospěšné vlastnosti kuřete pro srdce, Silver doporučuje používat metody přípravy s nízkým obsahem tuku, například pečení , smažení , dušení nebo smažení na vzduchu . Zde je několik receptů NYT , se kterými můžete začít.
1. Salátové rolky s kuřecím masem, koriandrem a mátou
Chari-chutney, který obsahuje bylinky a jasně zelené chilli papričky, dodává dušenému mletému kuřeti pikantní svěžest.
2. Kuře s česnekem a citronem, s cherry rajčátky
Marinování kuřecích prsou před jejich rozporcováním je udělá šťavnatějšími a chutnějšími.
3. Salát z kuřete a celeru s wasabi a tahini dresinkem
Trocha wasabi dodá tomuto krémovému a křupavému salátu pikantní chuť. Připravte si velkou porci a vychutnávejte si ji celý týden k obědu, buď studený, nebo při pokojové teplotě.