saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Trik při mytí jahod: díky tomuto domácímu prostředku ovoce déle vydrží čerstvé

V létě mnoho spotřebitelů rádo kupuje čerstvé jahody. Pokud chcete tyto plody skladovat, nejprve je na krátkou dobu vložte do vody.

Jahody jsou v létě prostě vynikající – ať už v domácím jahodovém dortu, v lahodném dezertu s jahodami nebo jen jako červené sladké bobule, které se podávají hostům pro potěšení. Byla by škoda těchto Němci velmi oblíbených bobulí, kdyby se čerstvé jahody skladovaly příliš dlouho v ledničce.

Vodní lázeň s octem, aby jahody déle zůstaly čerstvé

Trik při mytí jahod: díky tomuto domácímu prostředku ovoce déle vydrží čerstvé

Právě v tom často spočívá chyba. Jahody se bez chlazení obvykle skladují pouze jeden až dva dny. Aby však ovoce zůstalo déle čerstvé, můžete při mytí použít jednoduchý trik – před konzumací jahody nejprve namočte do studené vody s trochou octa.

Jahody je nejprve třeba umýt. Poté je vložte do misky naplněné z jedné třetiny octem a ze dvou třetin studenou vodou. V této vodní lázni s octem nechte jahody dvě až tři minuty, poté je dobře opláchněte čistou vodou a položte na kuchyňskou utěrku nebo papírový ubrousek, aby oschly.

Poté je třeba je vložit do uzavíratelné nádoby na skladování potravin, vyložené papírovými ubrousky nebo kuchyňskou utěrkou, a dát do ledničky, radí odborník. Bobule by však neměly být v ledničce skladovány déle než dva dny, jinak mohou změknout a stát se nevhodnými ke konzumaci.

Jak se pomocí octa rychle zbavit plísně na jahodách

Centrum na ochranu práv spotřebitelů také doporučuje před konzumací jahody na několik minut ponořit do studené vody s přídavkem malého množství octa, aby se odstranily spóry plísní z pevných bobulí. Bobule s měkkými skvrnami je třeba „sníst co nejdříve“, radí odborníci. Bobule napadené plísní je třeba okamžitě vyhodit, zdůrazňují ochránci práv spotřebitelů.

Trik při mytí jahod: díky tomuto domácímu prostředku ovoce déle vydrží čerstvé

Před skladováním je třeba jahody důkladně umýt – na rozdíl od třešní

Třešně, na rozdíl od jahod, „se před skladováním nemají umývat“, informují odborníci, protože v důsledku toho „rychle měknou a hnijí“. Jak se uvádí v prohlášení, třešně by se měly skladovat na „dobře větraném“ místě v chladničce, „tedy ne v uzavřené nádobě nebo skleněné nádobě“.

Před konzumací je třeba všechny plody vždy důkladně očistit, například opatrným omytím pod tekoucí vodou. K čištění jahod je také vhodné je jednoduše namočit do studené vody v misce a před skladováním je vhodné do vody přidat trochu octa.

Jahody však kvůli jejich chuti v žádném případě nesmí být ponechány ve vodě po delší dobu.

Trik při mytí jahod: díky tomuto domácímu prostředku ovoce déle vydrží čerstvé
Přesunout se na začátek