Má voda z papáji s skořicí nějaké výhody? Tento nápoj se pije kvůli jeho antioxidačním a protizánětlivým účinkům na organismus. Řekneme vám, nakolik je to pravda.
Do vody z papáji s skořicí můžete přidat i některé další ingredience, například citronovou šťávu.
Prospěšné účinky papáji s citronem na zdraví jsou dobře známé a tento nápoj je pro mnoho lidí oblíbeným doplňkem k tacos kansas, mesquile nebo bullo tlalpeno.
Ačkoli je velmi chutná, existuje mnoho dalších ingrediencí, se kterými lze papáju kombinovat, protože toto ovoce se dobře hodí k smoothie z ovsa i k ananasovému džusu.
Jednou z méně známých, ale neméně chutných kombinací je papájová voda s skořicí, která díky všem obsaženým živinám a antioxidantům může být považována za zdravý nápoj.
Jaké jsou výhody koktejlu z papáji se skořicí?
Výhody papáji pro organismus, stejně jako vliv skořice na organismus byly vědecky prozkoumány, i když samostatně, což znamená, že konkrétní studie týkající se tohoto nápoje nebyly provedeny.
Co se stane, když vypiju pomerančový džus se zázvorem na lačný žaludek?
Navzdory tomu existují studie, které odhalily některé společné výhody papáji a skořice. Níže vám řekneme, v čem spočívají a čím je jejich účinek na organismus podmíněn.
Voda s papájou a skořicí je výživná
Voda s papájou a skořicí může být dobrou alternativou k syceným nápojům, protože její příležitostná konzumace dodá organismu velké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů prospěšných pro zdraví.
Papája je ovoce bohaté na vitamíny A, C, komplex vitamínů skupiny B a minerály, jako je draslík, hořčík a kyselina listová. Kromě toho je dobrým zdrojem antioxidantů, protože obsahuje beta-karoten a vlákninu.
Skořice je koření bohaté na antioxidanty.
Skořice obsahuje některé minerály, včetně železa, vápníku, zinku, draslíku a selenu; je také dobrým zdrojem vitamínů B6 a C a obsahuje některé pro zdraví prospěšné antioxidanty, jako jsou fenoly.
Pomáhá koktejl z papáji a skořice zmírnit zánět?
Studie prezentovaná Healthline ukázala, že lidé, kteří zvýšili příjem ovoce a zeleniny bohaté na karotenoidy, jako je papája, zaznamenali významné snížení hladiny markerů zánětu.
Skořice je bohatá na sloučeninu zvanou cinnamaldehyd, která má podle informací poskytnutých dietologem antioxidační a protizánětlivé účinky v organismu.
Papája je ovoce bohaté na protizánětlivé složky, které jsou prospěšné pro zdraví srdce.
Protizánětlivá aktivita v těle je důležitá, protože chronický zánět může poškodit buňky a DNA, čímž zvyšuje riziko rakoviny, podle údajů Národního institutu rakoviny.
Co se stane, když budu pít koktejl z papáji s skořicí? Může to být prospěšné pro srdce
Jednou z hlavních složek papáji je draslík, protože jeden střední plod může poskytnout 6 % denní dávky tohoto minerálu, což má pozitivní vliv na zdraví srdce.
Dietolog vysvětluje pro tento portál, že „potraviny bohaté na draslík pomáhají uvolnit krevní cévy, zlepšují krevní oběh a krevní tlak“.
Některé vědecké studie ukázaly, že lykopen obsažený v papáji může předcházet srdečním onemocněním a mrtvicím tím, že snižuje hladinu škodlivého cholesterolu.
Přehled studií ukázal, že skořice může mít pozitivní vliv na srdce.
Přehled studií věnovaných prospěšnosti skořice pro zdraví srdce ukázal, že hlavní biologicky aktivní složky tohoto koření mohou snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Navzdory tomu vědci uvedli, že „jsou zapotřebí další předklinické a klinické studie“, než bude možné skořici použít jako léčivo, proto v žádném případě neměla být nahrazovat léky lidovými prostředky.
Voda z papáji se skořicí obsahuje antioxidanty
Papája je bohatá na skupinu antioxidantů zvaných karotenoidy; skořice obsahuje další antioxidanty, mezi nimiž vyniká alfa-karoten, lykopen, lutein a zeaxantin.
Antioxidanty jsou důležité, protože mohou chránit tělo před poškozením způsobeným volnými radikály a oxidačním stresem, které mohou negativně ovlivňovat molekuly v těle.
Papája je bohatá na antioxidanty, které mohou být prospěšné pro zdraví celého organismu.
Dále se uvádí, že poškození volnými radikály je spojeno se zvýšeným rizikem vzniku onemocnění, jako je cukrovka, Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a roztroušená skleróza, kardiovaskulární onemocnění, revmatoidní artritida a rakovina.
Navzdory tomu by se koktejl z papáji s skořicí neměl používat k léčbě jakýchkoli onemocnění, protože je nutné provést další výzkum jeho účinků na organismus.
Má papája se skořicí nějaké vedlejší účinky?
Ačkoli je papája s skořicí stejně chutná jako smoothie z ananasu s petrželkou, měla by se konzumovat v mírném množství, protože mohou nastat některé vedlejší účinky.
Konzumace skořice ve velkém množství může způsobit poškození jater, protože tato koření obsahuje látku zvanou kumarin, která může ovlivnit funkci jater.
Skořice je koření, které může mít určitý vliv na některé orgány.
Mezi vedlejší účinky papáji patří nevolnost a zvracení; kromě toho byste se měli vyvarovat konzumace tohoto ovoce, když je zelené, protože je bohaté na enzym papain, který ve velkém množství způsobuje poškození jícnu, podle WebMD.
Pamatujte, že nejlepší nápoj pro tělo bude vždy přírodní voda, jak uvádí Národní nadace pro ledviny.