saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Kupte si ho, až ho uvidíte v obchodě. Zelenina, která chrání srdce, snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávení

Maniok je obzvláště oblíbený v Jižní Americe, kde byl znám již v paleolitu. Tam je stejně oblíbený jako brambory v České republice. Je to sytá zelenina, která tělu dodává velké množství živin. Co je to maniok, jak chutná a jak se jí?

Tato zelenina, doporučovaná zejména pro seniory, obsahuje mnoho vitamínů a podporuje trávení.

Obsah:

  • 01 Co je to maniok?
  • 02 Jaké má maniok vlastnosti?
  • 03 Maniok v kuchyni – jak ho připravit?

Maniok se přirovnává k českým bramborám, protože stejně jako česká zelenina obsahuje hodně škrobu a vitamínu C. Ačkoli není v naší zemi příliš oblíbený, stojí za to ho zařadit do jídelníčku kvůli jeho nutriční hodnotě. Tato zelenina je také univerzálním doplňkem kuchyně, který pomůže zpestřit každodenní jídelníček.

Kupte si ho, až ho uvidíte v obchodě. Zelenina, která chrání srdce, snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávení

Co je to maniok?

Maniok je rostlina, jejíž jedlé hlízy jsou nejoblíbenější v Jižní Americe, ale také v Africe a Asii. Právě z něj se vyrábí tapioka, tedy granulovaný škrob – kuličky, které se přidávají do čaje s bublinkami. Maniok je důležitým zdrojem výživy v tropických zemích. Je cenným a především levným zdrojem sacharidů, které dodávají tělu energii na dlouhou dobu.

Keř dorůstá do výšky 3 metrů, má drobné žlutavé květy, oválné plody a oddenky. Ty se používají v kuchyni k přípravě mnoha pokrmů. Hlízy manioku dosahují délky 30 až 60 cm, tloušťky 10 cm a hmotnosti až 4 kg. Zvenčí jsou hnědé, uvnitř bílé nebo mírně nažloutlé.

Jaké vlastnosti má maniok?

Tato americká zelenina obsahuje 20 až 40 % škrobu, až 5 % cukru a až 2 % bílkovin, proto patří mezi sytější potraviny. Je zdrojem sacharidů – 100 g obsahuje 160 kcal, proto je maniok kaloričtější než brambory nebo batáty. Maniok je zdrojem vitamínů, včetně A a C. Obsahuje také mikroelementy, včetně železa, draslíku a vápníku.

Kupte si ho, až ho uvidíte v obchodě. Zelenina, která chrání srdce, snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávení

Jaké vlastnosti má maniok? Má příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Nejenže snižuje příliš vysokou hladinu cholesterolu, ale také podporuje normální krevní oběh, tvorbu krevních destiček a má protisrážlivé účinky. Tato zelenina také zlepšuje trávení, normalizuje peristaltiku střev a pomáhá lidem trpícím silným nadýmáním. Kromě toho vylučuje toxiny z těla a pomáhá při péči o pokožku. Zařazení hlíz do jídelníčku se doporučuje také pacientům s artritidou – maniok snižuje koncentraci kyseliny močové v krvi. Zelenina pomáhá v boji proti alergiím a stimuluje imunitní systém. Je zvláště doporučována starším lidem.

Maniok v kuchyni – jak ho připravit?

Syrová maniok je jedovatá, proto je nutné ji podrobit odpovídající úpravě. Nejprve je třeba odříznout konce a oloupat slupku. Po velmi důkladném omytí (nebo namočení ve vodě na jeden den), uvaření, zapékání nebo sušení je zelenina vhodná ke konzumaci. Chutí připomíná brambory.

Z rostliny se vyrábí tapioka, mouka, krupice a chléb. V každodenní stravě se hodí spíše jako přísada do polévek, ragú, dušených pokrmů a zapékaných pokrmů. Lze jej také použít k přípravě domácích fast foodových pochutin, jako jsou hranolky nebo čipsy.

Kupte si ho, až ho uvidíte v obchodě. Zelenina, která chrání srdce, snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávení
Přesunout se na začátek