saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Milujeme tyto ořechy a rádi je jíme. Mezitím však nejsou vůbec tak zdravé

Milujeme ořechy a rádi je jíme. Jsou považovány za zdroj zdraví, jsou syté, prospěšné pro mozek a dodávají energii. Ale ne všechny ořechy, které jsou k dostání v obchodech, jsou důvěryhodné – některé mohou přinést více škody než užitku.

Ořechy jsou odedávna považovány za jednu z nejzdravějších svačin. Obsahují zdravé tuky, vitamín E, hořčík a vlákninu. Podporují paměť, kardiovaskulární systém a na dlouho dodávají pocit sytosti. To, co se však dostane do obchodů, má často málo společného s originálem. Výrobci zlepšují chuť, křupavost a vzhled na úkor nutriční hodnoty. Výsledkem je, že místo zdravé svačiny dostaneme směs soli, trans-tuků a cukru. K tomu se často přidávají barviva, konzervanty a látky zvýrazňující chuť, které nemají nic společného s přírodou.

Milujeme tyto ořechy a rádi je jíme. Mezitím však nejsou vůbec tak zdravé

Tyto ořechy jsou škodlivé pro zdraví

Solené ořechy jsou klasika, ale také past. Hrstka těchto ořechů může obsahovat více sodíku než balíček chipsů. Nadbytek soli zatěžuje ledviny, přispívá k hypertenzi a zadržuje vodu v těle.

O ořechy v trojobalu není o nic lépe. Smažení ve fritovací pánvi, mouka, cukr – to vše ničí přirozené vlastnosti produktu. K tomu se přidávají ořechy v čokoládě (často mléčné nebo bílé), plné glukózo-fruktózových sirupů, palmového oleje a aromatických látek. Ztrácejí tak svou nutriční hodnotu a stávají se sladkostmi, které pouze předstírají, že jsou zdravou svačinkou.

Přírodní ořechy – jediná správná volba

Chcete z ořechů získat to nejlepší? Vyberte si ty nejjednodušší: nesolené, nepražené, bez přísad. Zvláštní pozornost si zaslouží mandle, vlašské ořechy, lesní ořechy a kešu ořechy. Lze je přidávat do salátů, jogurtů nebo jíst samostatně, ale v umírněném množství. I ty nejzdravější ořechy jsou kalorické, proto stačí hrstka denně.

Milujeme tyto ořechy a rádi je jíme. Mezitím však nejsou vůbec tak zdravé

Buďte opatrní s hotovými směsmi, zejména smaženými. Levné oleje, vysoká teplota a plastové balení nejsou receptem na zdraví, ale přímou cestou k oxidaci tuků a ztrátě vitamínů. Aby ořechy byly prospěšné pro zdraví, je třeba k nim přistupovat s respektem, to znamená, že nesmí být průmyslově zpracovávány a uměle vylepšovány. Čtěte složení a vybírejte ty, které nepotřebují celou etiketu, aby mluvily samy za sebe. Ořechy jsou cenné, ale pouze v případě, že nebyly zničeny při zpracování.

Milujeme tyto ořechy a rádi je jíme. Mezitím však nejsou vůbec tak zdravé
Přesunout se na začátek