Milujeme ořechy a rádi je jíme. Jsou považovány za zdroj zdraví, jsou syté, prospěšné pro mozek a dodávají energii. Ale ne všechny ořechy, které jsou k dostání v obchodech, jsou důvěryhodné – některé mohou přinést více škody než užitku.
Ořechy jsou odedávna považovány za jednu z nejzdravějších svačin. Obsahují zdravé tuky, vitamín E, hořčík a vlákninu. Podporují paměť, kardiovaskulární systém a na dlouho dodávají pocit sytosti. To, co se však dostane do obchodů, má často málo společného s originálem. Výrobci zlepšují chuť, křupavost a vzhled na úkor nutriční hodnoty. Výsledkem je, že místo zdravé svačiny dostaneme směs soli, trans-tuků a cukru. K tomu se často přidávají barviva, konzervanty a látky zvýrazňující chuť, které nemají nic společného s přírodou.
Tyto ořechy jsou škodlivé pro zdraví
Solené ořechy jsou klasika, ale také past. Hrstka těchto ořechů může obsahovat více sodíku než balíček chipsů. Nadbytek soli zatěžuje ledviny, přispívá k hypertenzi a zadržuje vodu v těle.
O ořechy v trojobalu není o nic lépe. Smažení ve fritovací pánvi, mouka, cukr – to vše ničí přirozené vlastnosti produktu. K tomu se přidávají ořechy v čokoládě (často mléčné nebo bílé), plné glukózo-fruktózových sirupů, palmového oleje a aromatických látek. Ztrácejí tak svou nutriční hodnotu a stávají se sladkostmi, které pouze předstírají, že jsou zdravou svačinkou.
Přírodní ořechy – jediná správná volba
Chcete z ořechů získat to nejlepší? Vyberte si ty nejjednodušší: nesolené, nepražené, bez přísad. Zvláštní pozornost si zaslouží mandle, vlašské ořechy, lesní ořechy a kešu ořechy. Lze je přidávat do salátů, jogurtů nebo jíst samostatně, ale v umírněném množství. I ty nejzdravější ořechy jsou kalorické, proto stačí hrstka denně.
Buďte opatrní s hotovými směsmi, zejména smaženými. Levné oleje, vysoká teplota a plastové balení nejsou receptem na zdraví, ale přímou cestou k oxidaci tuků a ztrátě vitamínů. Aby ořechy byly prospěšné pro zdraví, je třeba k nim přistupovat s respektem, to znamená, že nesmí být průmyslově zpracovávány a uměle vylepšovány. Čtěte složení a vybírejte ty, které nepotřebují celou etiketu, aby mluvily samy za sebe. Ořechy jsou cenné, ale pouze v případě, že nebyly zničeny při zpracování.