Asi mezi vámi není nikdo, kdo by neměl rád pomazánky na sendviče. Mezi paštikami, paprikášem, sádlem, tvarohem a rybími pastami vládne vaječná pasta. Jak se připravuje? Existuje minimálně několik variant, ale žádná z nich není tak chutná, krémová a výrazná jako tato. Stačí dvě ingredience z ledničky, ale s množstvím to nepřehánějte.
Sendviče jsou nejoblíbenější variantou snídaně, ale také oběda a večeře u Poláků, a to není divu. Připravují se rychle a možnosti a kombinace jsou nekonečné. Jednou z nejoblíbenějších variant sendvičů je sendvič s vaječným paštátem. Základní receptura – natvrdo uvařená, rozmačkaná nebo rozemletá vejce s majonézou. K nim lze přidat mnoho různých přísad, ale před nějakou dobou jsem se rozhodla dát své paštice trochu individuality. Nerozmírala jsem šproty, nestrouhala ředkvičky, ale prostě jsem otevřela dvě sklenice z ledničky a přidala po lžičce. Kdo by si pomyslel, že vaječná paštika s křenem a hořčicí bude tak chutná?
Vaječná pasta s charakterem. Stačí lžička ingrediencí z ledničky.
Ingredience
- 6 vajec, natvrdo uvařených
- 1 cibule s zelenou cibulkou
- plochá lžička křenu
- horská lžička hořčice, já měla sarepskou
- majonéza
- sůl a pepř podle chuti
- podle chuti jeden velký nakládaný okurka, nastrouhaný na struhadle.
Vaječný paštát s hořčicí a křenem – způsob přípravy:
- Začněte vařením vajec natvrdo. Vložte je do studené vody a zapněte střední výkon varné desky. Po uvaření vařte 7 minut. Aby se vejce během vaření nerozbila a neroztekla, můžete do vody přidat lžíci octa.
- Vařená vejce vložte do studené vody a počkejte několik minut, až vychladnou. Poté je oloupejte a nakrájejte nebo rozmixujte v mixéru. Můžete je také rozmačkat vidličkou nebo speciální mřížkou na vejce – jak vám to vyhovuje. Poté je přendejte do misky.
- Cibuli šalotku nakrájejte nadrobno a pokud chcete přidat nakládanou okurku, nastrouhejte ji na struhadle a lehce osušte papírovou utěrkou. Poté přidejte k vejcím. Dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte dvě lžíce majonézy, křen a hořčici a vše promíchejte. Podle potřeby přidejte více křenu nebo hořčice, pokud máte raději výraznější chuť pasty.