Toto ovoce podporuje trávení, posiluje imunitu a chrání srdce jako náplast. Kromě toho rychle sytí a má protizánětlivé účinky, a to je jen začátek jeho cenných vlastností. V České republice je ho dost, ale většina úrody přijde vniveč, protože spadne na zem. Češi ho moc nejí, i když je fakt dobrý. Je to ideální doplněk k pečenému pečivu nebo kompotu.
Mirabela, taky zvaná „zlatá švestka“, je nejen zdravá, ale i chutná. Kromě toho se z ní dá připravit mnoho různých koláčů a konzerv.
Letní ovoce, které byste měli jíst pravidelně, nejsou jen jahody, jablka nebo hrušky. V českých zahradách v tomto ročním období najdete také spoustu chutných mirabelek, známých také jako „zlaté švestky“.
Sezóna na ně brzy začne (první odrůdy dozrávají koncem července), takže si je nenechte ujít, protože jsou nejen velmi chutné, ale také zdravé. Mohou tělu přinést mnoho užitku, ale často se ztrácejí a hnijí pod stromy, protože spadnou nepozorovaně.
Češi ji podceňují, ale ona chrání srdce jako náplast. Jaké vlastnosti má mirabelka?
Nejpodceňovanější ovoce v České republice? V popředí žebříčku by rozhodně měla být mirabelka. Má mnoho chuťových vlastností a je vitamínovou bombou, ale často se ztrácí a zůstává v zahradách.
Co se týče vlastností mirabelky, obsahuje mimo jiné vitamíny C, A, draslík, hořčík, železo a vlákninu. Díky tomu může její pravidelná konzumace tělu přinést mnoho užitku. Dlouho zasytí (proto může přispívat k udržení zdravé hmotnosti) a podporuje funkci nervového systému.
Zařazením mirabelek do jídelníčku zaznamenáte mimo jiné zlepšení imunity, zraku, trávení, stavu kloubů a kostí. Toto ovoce také podporuje srdce jako přírodní náplast, protože pomáhá udržovat normální krevní tlak, což snižuje riziko hypertenze a kardiovaskulárních onemocnění.
Jak rozpoznat mirabelku? „Zlatá švestka“ má jedinečný vzhled a božskou chuť
„Zlatá švestka“ se v zahradě objevuje v období od července do září. Mirabelka se vyznačuje kulatým tvarem, žlutou barvou (někdy s malými červenými tečkami na slupce), charakteristickou jemnou dužinou a sladkokyselou chutí. Průměr plodů je malý, pouze 2–3 cm.
Jak použít mirabelku v kuchyni? V létě z nich můžete připravit koláč a kompot
Mirabelky jsou ideální pro konzervování a přípravu marmelád, například džemů. Lze je také použít v kuchyni jako přísadu do letního kompotu, do koláčů nebo dezertů. Jsou chutné jak čerstvé, tak sušené.