saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Vědci určili nejužitečnější ovoce – nejsou to jablka ani banány a je dvakrát užitečnější než citrusové plody

Kolik generací vyrostlo na přísloví „Jez jablko denně a lékaře nepotřebuješ“? Zdá se, že tato moudrost, předávaná z úst do úst, potřebuje trochu aktualizovat

Vědci provedli rozsáhlý výzkum, ve kterém porovnali 41 druhů ovoce a zeleniny podle obsahu vitamínů, vlákniny a dalších prospěšných látek. Výsledky výzkumu nás donutily přehodnotit naše představy o nejzdravějším ovoci.

Vědci určili nejužitečnější ovoce – nejsou to jablka ani banány a je dvakrát užitečnější než citrusové plody

Ukázalo se, že tradiční jablko, které po desetiletí zaujímalo čestné místo v seznamu superpotravin, zdaleka není lídrem žebříčku. Navíc se umístilo dokonce za dýní a mrkví! Ovoce jako celek si vedlo poměrně skromně a umístilo se v dolní části seznamu – až na 28. místě a níže.

Ale je tu jeden nečekaný vítěz – citron. Tento kyselý citrus, který nás nutí se krčit před jeho chutí, zaujal vedoucí pozice a předběhl všechny své sladké soukmenovce. Tajemství jeho úspěchu spočívá v neuvěřitelné koncentraci prospěšných látek. Citron je bohatý na vitamín C, flavonoidy a antioxidanty, díky čemuž má silný vliv na imunitu. Vědci zdůrazňují, že jeho kyselost není nevýhodou, ale výhodou, která je klíčem k jeho jedinečným vlastnostem.

Samozřejmě, jíst citron v čisté formě je záležitost vkusu. Vědci však nabízejí řadu způsobů, jak zařadit tento „zlatý“ plod do svého jídelníčku a vyhnout se nepříjemným pocitům. Přidávejte citronovou šťávu do salátů, polévek, vody – nejde jen o módní beauty rituál ze sociálních sítí, ale o vědecky podložený přístup k posílení zdraví. Zmrazte šťávu v kostkách ledu pro snadné použití – je to skvělý doplněk do čaje nebo letního koktejlu. Plátek citronu v čaji, pokapání ryby citronovou šťávou – možností použití je mnoho.

Vědci určili nejužitečnější ovoce – nejsou to jablka ani banány a je dvakrát užitečnější než citrusové plody

Co ale s jablky? Nespěchejte s jejich vyhazováním. Vědci uklidňují: jablka zůstávají zdravou potravinou, navzdory svému relativně nízkému umístění v žebříčku. Kromě toho nám připomínají, že pestrá strava je klíčem k dobrému zdraví. Zařaďte do svého jídelníčku jak citrony, tak jablka, ale i jiné ovoce a zeleninu, a dbejte na pestrost barev a chutí.

A na závěr vtip od dietologů: „Kyselá chuť citronu na tváři je malá cena za silnou imunitu.“ Takže se nebojte kyselosti, přidejte citron do svého jídelníčku a ať je vaše cesta ke zdraví trochu kyselejší, ale mnohem zdravější! Koneckonců, vitamíny nemusí být sladké, aby byly prospěšné.

Vědci určili nejužitečnější ovoce – nejsou to jablka ani banány a je dvakrát užitečnější než citrusové plody
Přesunout se na začátek