Stupeň fermentace kombuchy určuje obsah cukru: čím silnější fermentace, tím je kyselejší a méně sladká.
Přírodní jogurt, odtučněný, kefír, kombucha, kyselé mléko, kumys, tvaroh, dahi… A tak dále, nekonečné množství produktů, které se objevují na regálech supermarketů a jsou jen malou částí celé rozmanitosti fermentovaných nápojů, které jsou nám dnes k dispozici. Nápoje, které vyvolávají mnoho otázek, když je vkládáme do košíku, protože všechny vypadají stejně, i když to samozřejmě není pravda.
Ve většině případů se jedná o fermentované a probiotické produkty, které pomáhají obnovit rovnováhu střevní mikroflóry, což má klíčový význam pro kontrolu zánětlivých procesů. Ale v závislosti na nápoji může být jeho přínos pro organismus různý.
Na první pohled je hlavní rozdíl mezi jogurtem a kefírem v tom, že první je mnohem hustší a krémovější, zatímco druhý je tekutější a má kyselejší chuť. Ale to není jediný rozdíl, protože klíč není jen ve vzhledu, ale také ve složení.
V jogurtu se používají hlavně dva kmeny probiotik (Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus), zatímco kefír obsahuje mnohem více bakterií a kvasinek, které mu dodávají mnohem zdravější vlastnosti, odtud pochází slovo „kefír“, které v překladu z turečtiny znamená „požehnání“.
Kromě toho, ačkoli jsou oba produkty fermentované a probiotické, kefír a jogurt mají velmi odlišné profily. „První obsahuje větší množství prospěšných bakterií a kvasinek, což zajišťuje komplexnější účinek na trávicí a imunitní systém. Kromě toho vývoj těchto bakterií závisí na tom, jak se o produkt staráme při přípravě v domácích podmínkách. Čím lepší péče, tím lepší vlastnosti,“ vysvětluje dietolog.
Expertka poznamenává, že zatímco jogurt vyžaduje pro fermentaci kontrolovanou teplotu, kefír se snadno připravuje při pokojové teplotě a má tekutější konzistenci.
V čem se podobá kombucha?
Dalším produktem, se kterým je někdy zaměňován, zejména lidmi, kteří nejsou zvyklí na podobné nápoje, je kombucha. Vyrábí se z čaje pomocí houby zvané „scooby“, zatímco ovocný kefír se získává z vodního kefíru, do kterého se přidává ovocná šťáva.
Houba „scooby“ fermentuje čaj spolu s cukrem, který je během fermentace z větší části spotřebován, a vytváří fermentovaný nápoj s přírodním plynem, který má probiotické vlastnosti podobné kefíru. V případě kombuchy hraje fermentace klíčovou roli, protože právě ona určuje množství cukru v konečném produktu. Čím silnější je fermentace, tím kyselejší je chuť, podobná octu, a tím nižší je obsah cukru.
Další důležitý rozdíl souvisí s kofeinem. Kombucha obsahuje kofein díky čajové bázi, která je obvykle černá, zatímco vodní kefír přirozeně kofein neobsahuje.
Oba nápoje jsou zdravé, ale kefír má obvykle kratší fermentaci, nižší kyselost a rozmanitější mikrobiologický profil, což usnadňuje jeho přípravu doma ve srovnání s kombuchou.