Tato živina je pro náš organismus nezbytná, ale co znamená její užívání a jak bychom to měli dělat?
Naše tělo a mysl potřebují ke správnému fungování a udržení zdraví a energie mnoho živin. Tyto živiny získáváme většinou z potravin, které denně jíme, i když někdy je můžeme získat také prostřednictvím doplňků stravy na lékařský předpis nebo na radu lékaře.
I když jsou všechny svým způsobem důležité, dnes si povíme o živině, o které jste v poslední době pravděpodobně neslyšeli, protože se podílí na mnoha důležitých aspektech správného fungování našeho těla
.
Jedná se o hořčík, jeden z nejdůležitějších minerálů pro organismus. Mezi aspekty, v nichž hraje roli, patří správná funkce svalů, zdraví mozku a nervového systému a regulace hladiny glukózy v krvi. Níže si o této živině povíme více, jak působí na organismus a kdy je nejlepší ji konzumovat.
Co se v těle děje, pokud hořčík užíváme každý den?
Podle webových stránek MedlinePlus je hořčík nezbytný pro více než 300 biochemických reakcí v těle. Pokud ho budeme užívat denně, pomůžeme, jak jsme již zmínili, správnému fungování našich svalů a nervů, podpoříme zdravý imunitní systém, udržíme stálý srdeční tep a posílíme kosti. Pomáhá také regulovat hladinu glukózy v krvi, čímž chrání před cukrovkou, a je nezbytný pro tvorbu bílkovin, čímž nám také dodává energii.
Deset potravin bohatých na hořčík: Co se stane, když ho nebudu mít dostatek?
Únava, svalové křeče a brnění ukazují na nedostatek tohoto minerálu, který je nezbytný pro optimální fungování organismu.
V jakou dobu by se měl hořčík užívat?
Odborník na obezitu a metabolismus Frank Suarez vysvětlil, kdy je nejlepší doba pro užívání hořčíku , zejména pro ty, kteří užívají hořčíkové doplňky.
„Po 18 letech užívání hořčíku jsme pracovali s více než 120 000 lidmi. Zjistil jsem, že někteří lidé se probouzejí, pokud užívají hořčík místo toho, aby ulehli do postele. Proč tomu tak je? Tělo funguje na základě cyklu, cirkadiánního cyklu, který je jako vnitřní hodiny. Hořčík je minerál a stejně jako všechny minerály je to kov. Protože je to kov, je obtížně stravitelný,“ začíná s vysvětlováním.
„Záleží na načasování příjmu, to byl ten objev,“ říká. „Aby tělo tento hořčík využilo, musí se dostat do žaludku, a ten produkuje kyselinu chlorovodíkovou . Tato kyselina umožňuje trávit kovy, jako je hořčík. Lidé s hyperaktivním nervovým systémem nebo hypotyreózou mají stav, hypochlorhydrii, kdy žaludek produkuje málo kyseliny na trávení věcí, jako je hořčík,“ vysvětluje.
Upozorňuje tedy, že zejména u lidí s tímto onemocněním, i když se týká všech, je třeba si uvědomit, že: „Produkce této kyseliny se zastavuje po 18. hodině. Po této době se tělo připravuje na spánek a nemůže již normálně trávit potravu. Proto lidé s rozrušeným nervovým systémem nespí, pokud jedí pozdě večer. A lidé s pasivní nervovou soustavou mohou ve dvě hodiny ráno sníst něco tučného a spát tak, jak chtějí. Pokud si chcete vzít hořčík a chcete dosáhnout účinku a neprobudit se, musíte ho strávit, a k tomu je třeba ho vzít v šest hodin večer nebo dříve. Tak bude vaše tělo ještě produkovat kyselinu, může ji strávit a hořčík vám přinese zasloužený užitek,“ uzavírá odborník.
Množství hořčíku, které každý člověk potřebuje, se odvíjí od jeho věku a pohlaví, přičemž Národní institut zdraví (NIH ) uvádí následující:
Kolik hořčíku bych měla užívat?
- Kojenci do 6 měsíců věku: 30 mg.
- Kojenci ve věku 7 až 12 měsíců: 75 mg.
- Děti od 1 do 3 let: 80 mg.
- Děti od 4 do 8 let: 130 mg.
- Děti ve věku 9 až 13 let: 240 mg.
- Dospívající (muži) ve věku 14 až 18 let: 410 mg.
- Dospívající (dívky) ve věku 14 až 18 let: 360 mg.
- Muži: 400-420 mg
- Ženy: 310-320 mg
- Těhotná mládež: 400 mg
- Těhotné ženy: 350-360 mg
- Kojící dospívající: 360 mg
- Kojící ženy: 310-320 mg.
Potraviny bohaté na hořčík
Musíme si uvědomit, že pokud je to možné, je zdravější získávat hořčík přirozenou cestou prostřednictvím potravin než užívat doplňky stravy, přičemž ty by měly být užívány pod dohledem lékaře. Proto než začnete uvažovat o užívání doplňků stravy, může být dobré zvýšit příjem potravin bohatých na hořčík.
Zde jsou některé z nich: luštěniny, vlašské ořechy, pistácie, lískové oříšky, zelená listová zelenina, jako je špenát nebo mangold, šneci, semena, celozrnné výrobky, mléko, jogurt, ovoce, čokoláda, sardinky a krevety.