Med obsahuje velké množství antioxidantů, které jsou nezbytné pro ochranu jater před molekulami, které mohou způsobit poškození buněk nebo tkání jater.
„Med je sladká, viskózní tekutina, kterou včely vyrábějí z nektaru květů nebo sekretů živých částí rostlin. Včely ho sbírají, zpracovávají, mísí se svými vlastními látkami a ukládají do plástů, kde zraje“, – tak definuje tuto sladkou pochoutku Španělský fond pro výživu (FEN). Existuje více než 320 druhů, které se liší barvou, vůní a chutí, ale nejlépe je konzumovat kvalitní med, do kterého není přidán cukr.

Nejlepší na medu je, že se skládá z cukru, směsi vitamínů, zinku, železa, aminokyselin, minerálů a antioxidantů. Tento vzácný produkt se používá jako přírodní sladidlo, ale také jako antibiotikum, protizánětlivý prostředek a antioxidant. FEN také vysvětluje, že med je tak silný produkt, že nemohl zůstat bez povšimnutí medicíny. „Řecký lékař Hippokrates, otec medicíny, ho předepisoval pro delší život.
O tom, že Římané med oceňovali, svědčí skutečnost, že ho také pravidelně používali ke slazení vína. První římská silnice se jmenovala Via Appia kvůli množství včelích úlů podél její trasy . To však nestačilo, proto se používala melasa, kterou vyžadovali jako součást daní od podrobených národů.
Vliv konzumace medu na zdraví
- Pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL)
- Pomáhá snižovat hladinu triglyceridů.
- Pomáhá předcházet tvorbě krevních sraženin.
- Chrání srdce před oxidačním stresem.
- Pomáhá hojit popáleniny.
- Zklidňuje podrážděné hrdlo.
Vliv medu na játra

Jednou z nejvýznamnějších výhod medu pro játra je jeho schopnost snižovat klíčový marker nealkoholického ztučnění jater (NAFLD) . Toto onemocnění je charakterizováno hromaděním tuku v jaterních buňkách a je jedním z nejčastějších onemocnění jater na světě, zejména v rozvinutých zemích. Vzhledem k tomu, že konzumace medu může pomoci snížit hladinu tuku v játrech , může snížit riziko vzniku NAFLD nebo zpomalit její progresi u těch, kteří již tímto onemocněním trpí.
Med také obsahuje velké množství antioxidantů, které jsou nezbytné pro ochranu jater před molekulami, které mohou způsobit poškození buněk nebo tkání jater.