Marmelády se velmi často objevují v našich ledničkách, ale nejčastěji kupujeme ty z obchodu. Opravdu však stojí za to věnovat trochu času přípravě domácí marmelády – bez konzervantů a zbytečných přísad.
Domácí jahodová marmeláda s chia semínky
Džemy se těší velké oblibě, a to právem – často jsou zdravější alternativou čokoládových krémů a díky své přirozené sladkosti se skvěle hodí k snídani, zejména pro děti. Lze je přidat do ranní ovesné kaše, palačinek nebo dezertů. Bohužel, produkty dostupné v obchodech často obsahují zbytečné tuky nebo chemické přísady. Proto se vyplatí věnovat trochu času přípravě domácí marmelády – chutné, přírodní a mnohem
Jaké ovoce použít na marmeládu?
Naštěstí nám marmelády dávají velkou volnost ve výběru ovoce. Lze je úspěšně připravit z meruněk, třešní, malin, ostružin, ale také z jahod, které jsou právě v sezóně. Jahody jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, mají protizánětlivé a antioxidační účinky, takže pokud dbáte o své zdraví, jsou skvělou volbou – a to nejen z tohoto důvodu. Jejich přirozená rovnováha mezi kyselostí a sladkostí je předurčuje k přípravě džemů.
Semena chia – superpotravina
Semínka chia – skvělý doplněk každodenní stravy, dodávají tělu cenné živiny, jako je vláknina, omega-3, antioxidanty a hořčík, a přitom jsou velmi snadná na použití. Díky své malé velikosti je můžete přidávat do mnoha pokrmů – jsou prakticky bez chuti, takže nemění charakter jídla.
Snadno jimi obohatíte těsto na palačinky, lívance nebo ovesné vločky a zvýšíte tak nutriční hodnotu snídaně. Je důležité, aby semínka byla před konzumací správně připravena – stačí je namočit, nejlépe přes noc, například do vody, mléka nebo přidat do jídla připraveného den předem a dát do lednice. Díky tomu semena nabobtnají, získají gelovitou konzistenci a budou se lépe vstřebávat do organismu.
Džem s chia semínky
Ingredience:
- 500 g jahod,
- 50 g chia semínek,
- lžíce oblíbeného medu,
- šťáva z poloviny citronu.
Způsob přípravy:
- Odstraňte z jahod stopky a bobule důkladně umyjte. Abyste se ujistili, že jsou opravdu čisté, namočte je na 10 minut do vody s několika kapkami octa.
- Poté bobule osušte a vložte do mixéru.
- Přidejte med, chia semínka a šťávu z poloviny citronu.
- Vše důkladně rozmixujte do hladka a poté přelijte do sklenice.
- Sklenici dobře uzavřete, aby se džem nezkazil.
- Aby chia semínka, která nebyla důkladně rozmixována, v džemu nabobtnala, je třeba po přípravě směsi počkat několik hodin, nejlépe přes noc.
- Džem je třeba spotřebovat co nejdříve.