saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Přidávám je k jahodám a připravuji rychlou marmeládu. Působí na střeva jako nejlepší balzám.

Marmelády se velmi často objevují v našich ledničkách, ale nejčastěji kupujeme ty z obchodu. Opravdu však stojí za to věnovat trochu času přípravě domácí marmelády – bez konzervantů a zbytečných přísad.

Domácí jahodová marmeláda s chia semínky

Džemy se těší velké oblibě, a to právem – často jsou zdravější alternativou čokoládových krémů a díky své přirozené sladkosti se skvěle hodí k snídani, zejména pro děti. Lze je přidat do ranní ovesné kaše, palačinek nebo dezertů. Bohužel, produkty dostupné v obchodech často obsahují zbytečné tuky nebo chemické přísady. Proto se vyplatí věnovat trochu času přípravě domácí marmelády – chutné, přírodní a mnohem

Přidávám je k jahodám a připravuji rychlou marmeládu. Působí na střeva jako nejlepší balzám.

 

Jaké ovoce použít na marmeládu?

Naštěstí nám marmelády dávají velkou volnost ve výběru ovoce. Lze je úspěšně připravit z meruněk, třešní, malin, ostružin, ale také z jahod, které jsou právě v sezóně. Jahody jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, mají protizánětlivé a antioxidační účinky, takže pokud dbáte o své zdraví, jsou skvělou volbou – a to nejen z tohoto důvodu. Jejich přirozená rovnováha mezi kyselostí a sladkostí je předurčuje k přípravě džemů.

Semena chia – superpotravina

Semínka chia – skvělý doplněk každodenní stravy, dodávají tělu cenné živiny, jako je vláknina, omega-3, antioxidanty a hořčík, a přitom jsou velmi snadná na použití. Díky své malé velikosti je můžete přidávat do mnoha pokrmů – jsou prakticky bez chuti, takže nemění charakter jídla.

Snadno jimi obohatíte těsto na palačinky, lívance nebo ovesné vločky a zvýšíte tak nutriční hodnotu snídaně. Je důležité, aby semínka byla před konzumací správně připravena – stačí je namočit, nejlépe přes noc, například do vody, mléka nebo přidat do jídla připraveného den předem a dát do lednice. Díky tomu semena nabobtnají, získají gelovitou konzistenci a budou se lépe vstřebávat do organismu.

Džem s chia semínky

Přidávám je k jahodám a připravuji rychlou marmeládu. Působí na střeva jako nejlepší balzám.

Ingredience:

  • 500 g jahod,
  • 50 g chia semínek,
  • lžíce oblíbeného medu,
  • šťáva z poloviny citronu.

Způsob přípravy:

  1. Odstraňte z jahod stopky a bobule důkladně umyjte. Abyste se ujistili, že jsou opravdu čisté, namočte je na 10 minut do vody s několika kapkami octa.
  2. Poté bobule osušte a vložte do mixéru.
  3. Přidejte med, chia semínka a šťávu z poloviny citronu.
  4. Vše důkladně rozmixujte do hladka a poté přelijte do sklenice.
  5. Sklenici dobře uzavřete, aby se džem nezkazil.
  6. Aby chia semínka, která nebyla důkladně rozmixována, v džemu nabobtnala, je třeba po přípravě směsi počkat několik hodin, nejlépe přes noc.
  7. Džem je třeba spotřebovat co nejdříve.
Přidávám je k jahodám a připravuji rychlou marmeládu. Působí na střeva jako nejlepší balzám.
Přesunout se na začátek