Mezi mnoha způsoby přípravy karbanátků bez masa se tento vyznačuje jednoduchostí a nízkou cenou. Je to také skvělá varianta zeleninového oběda. Vše díky cuketám – zelenině, která se velmi dobře hodí na smažení.
Cukety z pánve
Cuketa je skvělá surovina na smažené zeleniny. Ale jak vidíte, nejen to. Její skvělou reakci na smažení využíváme při přípravě těchto jednoduchých karbanátků.
Aby byly chutné a výživné, obalujeme je v sýrové strouhance. Smažené na pánvi jsou křupavé, vláčné a voňavé. Cuketa si zachovává vlhkost, což karbanátkům dodává zajímavý kontrast textur.
Cuketa s omáčkou
Podobné smažené cukety se podávají s česnekovou omáčkou na bázi jogurtu a smetany. Tyto téměř pravé karbanátky však můžete podávat v nejrůznějších variantách.
Ingredience
2 střední cukety
3 vejce
100 g strouhaného sýra (např. čedar)
Mouka a strouhanka na obalování
2 stroužky česneku
Sůl, pepř, tymián
Rozpuštěné máslo na smažení
Smažená cuketa
Cuketu důkladně umyjte. Odřízněte konce a rozkrojte zeleninu na polovinu. Poté nakrájejte podélně na plátky o tloušťce 5-7 mm.
Plátky vyložte na prkénko a osolte z obou stran. Po několika minutách osušte papírovou utěrkou a lehce naklepejte paličkou na maso, poté dochuťte pepřem.
Cukety otočíme a postup opakujeme. Do misky rozbijeme vejce. Přidáme prolisovaný česnek a na jemné struhadle nastrouhaný sýr. Ochutíme a vše promícháme do homogenní vaječno-sýrové hmoty.
Na talíř nasypeme mouku a na druhý strouhanku. Cukety obalíme v mouce a poté pečlivě obalíme ve vejci a sýru, lehce přitlačíme. Na pánvi rozehřejeme rozpuštěné máslo.