Naučte se krok za krokem recept na tuto nenahraditelnou pochoutku k čaji.
Horká čokoláda je klasický nápoj pro chladné večery. Mnoho lidí ji však raději vyhýbá kvůli vysokému obsahu cukru a mléčných výrobků. V tomto případě existuje zdravější alternativa, kterou lze snadno připravit.
Ačkoli se tradiční nápoj připravuje s cukrem a kravským mlékem, existuje i jiná varianta, kterou si nesmíte nechat ujít, s ingrediencemi, které tyto produkty nahrazují. Níže vám krok za krokem vysvětlíme, jak tento nápoj připravit.
Jak připravit horkou čokoládu bez cukru a mléka
Ingredience:
- 500 ml ovesného mléka bez lepku.
- 4 lžíce kakaového prášku.
- 2 lžičky kukuřičného škrobu.
- 1 lžička medu.
- 1 lžička vanilkové esence (podle chuti).
- Špetka soli (podle chuti).
Postup:
- Ve velkém hrnci smíchejte kakaový prášek, med a špetku soli.
- Postupně přilijte ovesné mléko a dobře promíchejte, dokud nevznikne homogenní směs.
- Hrnec postavte na střední teplotu a vařte na středním až mírném ohni. Neustále míchejte metličkou.
- Když směs zhoustne, přidejte kukuřičný škrob rozpuštěný v malém množství ovesného mléka. Snižte teplotu a pokračujte v míchání, dokud směs nezhoustne.
- Před podáváním můžete podle chuti přidat vanilkovou esenci.
- Podávejte horké a vychutnejte si jako svačinu. Pro zvláštní chuť můžete ozdobit špetkou skořice.
Alternativní varianta přípravy zdravější horké čokolády.
Další tipy pro přípravu dokonalé horké čokolády
- Nenechte vařit.
- Použijte kvalitní hořké kakao.
- Dobře rozšlehejte, aby vznikla pěnivá hmota bez hrudek.
- Přidejte špetku soli.