Tento originální recept z několika ingrediencí připravíte za pár minut
Z tří jednoduchých ingrediencí šéfkuchař navrhuje hydratační salát, který je pro nás tak nezbytný a bohatý na živiny. A co je nejlepší, k jeho přípravě není potřeba nic jiného než nakrájet ingredience a smíchat je na talíři. Vybrané ingredience chutnají všem: rajčata, avokádo a burrata…
Právě je sezóna rajčat, takže si můžeme vychutnat jejich velkou velikost, krásnou barvu a ještě lepší chuť. A v létě se hojně používají do salmorrechy a gazpacha! Jsou velmi výživná a hydratují, protože 100 gramů rajčat obsahuje pouze 18 kalorií a většinu jejich hmotnosti tvoří voda. Obsahují velké množství vitamínu C a kyseliny listové, ale pokud existuje důvod, proč jsou zvláště doporučovány, je to jejich vysoký obsah lykopenu, pigmentu, který jim dodává charakteristickou červenou barvu a má antioxidační vlastnosti. Kromě toho je vysoká hladina lykopenu v krevní plazmě spojena s nižším výskytem některých druhů rakoviny, zejména rakoviny prostaty.
Ingredience pro recept
- Burrata Jedna
- Cherry rajčata 200 gramů
- Avokádo, nakrájené na plátky Polovina
- Pražené a nasekané mandle Hrst
- Čerstvá cibule (nebo čerstvé bylinky) Podle chuti
- Čerstvě mletý pepř Podle chuti
- Olivový olej extra virgin Trochu
Na druhou stranu, burrata, která se podává jako první, obsahuje 20 gramů tuku na 100 gramů produktu, což je o něco více než v mozzarelle, i když oba sýry jsou zdravé varianty s krémovou texturou.
Avokádo, dobře známé všem smrtelníkům, má vysokou kalorickou hodnotu, ale složení jeho tuků je prospěšné pro srdce, protože obsahuje rostlinné steriny a mononenasycené mastné kyseliny. Mezi nimi převládá kyselina olejová, která je mimochodem mastnou kyselinou převládající v olivovém oleji z prvního lisování. Je antioxidantem, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a předcházet vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Skutečný poklad!
Jak připravit tento pokrm:
Krok za krokem
Nejprve položte burratu do středu talíře a dobře ji rozprostřete. Na burratu položte rajčata. Rajčata je třeba rozkrojit na polovinu, pokapat olivovým olejem, osolit, posypat oreganem a zapéct v troubě při 180 °C asi 20 minut, ale můžete je také osmažit na pánvi.
Rozložte avokádo a přidejte trochu oregana.
Jídlo dochuťte trochou olivového oleje, nasekanými mandlemi, zelenou cibulkou a… Dobrou chuť!