saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Nejlepší přírodní doplněk pro paměť je podle Harvardské univerzity přísada, kterou určitě máte ve své kuchyni.

Podle nových výzkumů tato přírodní přísada stimuluje tvorbu nových mozkových buněk.

Existují potraviny a doplňky, které pomáhají posilovat paměť.

Dobrá paměť v dospělosti není jen otázkou genetiky nebo věku. Existují potraviny, návyky, sporty a cvičení pro mozek, které pomáhají zachovat kognitivní funkce a zpomalit jejich možné zhoršování.

Mezi těmito možnostmi doporučuje nová studie Harvard Health Publishing zařadit do stravy doplněk kurkumy.

Tajemství této rostliny, která roste v Indii a jihovýchodní Asii, spočívá, jak uvádí stejná publikace, v její hlavní biologicky aktivní složce – kurkuminu. Tato látka, která jí dodává charakteristickou oranžovo-hnědou barvu, má mnoho vlastností.

Nejlepší přírodní doplněk pro paměť je podle Harvardské univerzity přísada, kterou určitě máte ve své kuchyni.

Pokud jde o paměť, zpráva Harvardské univerzity uvádí, že má schopnost pronikat hematoencefalickou bariérou a stimulovat tvorbu nových mozkových buněk. Kromě toho existují i další studie, které poukazují na její neuroprotektivní účinek.

Další z jeho hlavních vlastností, podle údajů Clínica Barcelona, spočívá v tom, že jeho antioxidační látky blokují jeden z metabolických faktorů, které přispívají k zánětu.

To může pomoci předcházet nebo zpomalit rozvoj onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza, epilepsie nebo rakovina. Může také zmírnit následky některých onemocnění, jako je osteoartritida nebo metabolický syndrom.

Další účinky kurkumy

Medical News Today uvádí také následující výhody:

  • Zlepšuje imunitní funkci: má významné antivirové a antibakteriální účinky.
  • Snižuje kardiovaskulární komplikace: je to dáno tím, že kurkuma pomáhá ředit krev, snižovat hladinu cholesterolu a předcházet zúžení tepen.
  • Může zabránit rozvoji rakoviny: existují předběžné studie o jeho vlastnostech, které omezují růst nádorů a šíření rakovinných buněk. Doporučuje se také ke snížení vedlejších účinků chemoterapie.
  • Pomáhá kontrolovat syndrom dráždivého tračníku: studie ukazují, že při užívání spolu s tradičními léky má výraznější účinek.

Nejlepší přírodní doplněk pro paměť je podle Harvardské univerzity přísada, kterou určitě máte ve své kuchyni.

Kurkuma je jedním z produktů s nejsilnějším protinádorovým účinkem.

Chrání před poškozením jater a žlučovými kameny, reguluje onemocnění jater: příčinou je zřejmě to, že podporuje zvýšenou produkci žluči a ochranu jaterních buněk.

Pomáhá zhubnout: vysvětlení spočívá v tom, že pomáhá regulovat leptin, hormon, který reguluje chuť k jídlu a hromadění tuku v těle.

Kolik kurkumy je třeba užívat a jak ji konzumovat

Ideální by bylo konzumovat alespoň 5 gramů (polovinu čajové lžičky) denně v přírodní formě nebo v čajích. Pro lepší vstřebávání lze kurkumu kombinovat s černým pepřem a malým množstvím extra panenského olivového oleje. Pokud chcete dosáhnout silnějšího účinku, můžete zvolit tabletovou formu.

Je třeba upřesnit, že tyto doporučení jsou orientační a nenahrazují konzultaci s odborníkem. V případě dotazů se poraďte s dietologem nebo naturopatem.

Nejlepší přírodní doplněk pro paměť je podle Harvardské univerzity přísada, kterou určitě máte ve své kuchyni.
Přesunout se na začátek