Ačkoli mnoho lidí vaří vejce po dobu 10 minut, skupina vědců zjistila, že existuje účinnější způsob přípravy vajec, díky kterému jsou zdravější a chutnější.
- Jak správně uvařit ideální vejce?
- Vejce připravené pomocí extravagantní techniky.
Skupina vědců zjistila, kolik minut je třeba vařit vejce, aby se maximálně využily jeho živiny. Pro některé je tento kulinářský úkol jednoduchý, ale pro jiné může být skutečnou výzvou, a proto jim tento tip přijde velmi vhod.
Tato metoda se skládá z osmi cyklů a minimálně 32 minut vaření, abyste si mohli vychutnat vařená vejce v té nejlepší podobě.
Jak uvařit perfektní vařené vejce?
Italští vědci zjistili, že pro přípravu vařeného vejce je nutné pochopit, že vaječný bílek (albumin) a žloutek vyžadují dvě různé teploty: asi 85 °C pro první a 65 °C pro druhý.
V tomto případě budete potřebovat dva hrnce: jeden by měl obsahovat vroucí vodu a druhý vodu o teplotě 30 °C. Kromě toho je pro provedení této techniky nutný teploměr.
Podrobný návod na přípravu vejce natvrdo podle vědy
V jednom hrnci přiveďte vodu k varu a v druhém pomocí teploměru ohřejte vodu na 30 °C.
Vejce vložte do vroucí vody na dvě minuty.
Vyjměte je a vložte do druhého hrnce s nižší teplotou, také na dvě minuty. Tím je první cyklus ukončen.
Opakujte tento proces osmkrát, tedy po dobu 32 minut. Poté budete mít ideálně uvařená vejce.
Doporučení
Při vložení vajec do nádoby s nižší teplotou mohou její teplotu zvýšit. Vědci proto doporučujízačít s teplotou 28 °C a poté ji postupně zvyšovat.
Další tip: před přípravou lehce poškrábejte skořápku na jednom konci vejce. Vejce také míchejte, když jsou v chladnější vodě.
Vejce připravené pomocí extravagantní techniky.
Použitá technika spočívá v přípravě bílku a žloutku odděleně a jejich následném „spojení po uvaření poměrně extravagantním způsobem“.
Po výzkumu byli vědci „ohromeni chutí“ vejce připraveného touto technikou.
Navíc si všimli, že díky dokonalé přípravě bílku a žloutku měl produkt mnohem vyšší nutriční hodnotu ve srovnání s jinými metodami.