saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Jak připravit virální rolku s lilkem – levný a velmi chutný recept z několika ingrediencí

Toto jídlo je zdravé, zachrání nás, když hledáme rychlou svačinu, a je prostě k sežrání.

Ráp s lilkem se stal jedním z nejpopulárnějších pokrmů na sociálních sítích. Kromě toho je ideální volbou pro ty, kteří hledají zdravé jídlo nebo lehkou večeři. Je dokonce ideální pro sdílení s přáteli, rodinou nebo partnerem, protože z jednoho lilku lze připravit několik porcí.

Ingredience snadno najdete v každém supermarketu nebo obchodě s potravinami. Na jedné straně máme lilek, který slouží jako základ a má mnoho užitečných vlastností pro vyváženou stravu. Na druhou stranu přidáme sýr, který dodá krémovou konzistenci a zvýší nutriční hodnotu díky vápníku a železu. Neméně důležité je, že přidáme listy salátu nebo rukoly, které jsou vynikajícími antioxidanty a obsahují vitamíny a minerály.

Představujeme vám seznam ingrediencí s přibližnými cenami a podrobným receptem na přípravu. Ujišťujeme vás, že s každým soustem budete chtít přidat si ještě. Nejlepší na tom je, že se jedná o velmi zdravé jídlo, které je ideální pro lidi, kteří se drží veganské nebo vegetariánské stravy.

Ingredience na lilkovou rapu

Tento recept je ideální pro 2 osoby a vyjde přibližně na 5 eur. Konkrétně každá porce stojí 2,50 eura.

  • 1 lilek (nebo 1 cuketa). 1,49 € / 1 kg.
  • 2 hrsti mozzarelly. 1,62 € / 250 g.
  • Čerstvý sýr. 1,09 € / 250 g.
  • Portulaka. 1,09 € / 125 g.
  • Míchaná vejce. 1,50 € / 6 ks.
  • Olivový olej.
  • Sůl.

Jak připravit virální rolku s lilkem – levný a velmi chutný recept z několika ingrediencí

Příprava rolky s lilkem

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Nakrájejte lilky na tenké plátky.
  3. Plátky rozložte na plech tak, aby mezi nimi byl prostor, aby se rolky daly později srolovat. Posypte sýrem, pokapejte olivovým olejem a osolte. Poté vložte do trouby na 20 minut.
  4. Vyjměte, otočte lilky a přidejte míchaná vejce, listy salátu a čerstvý sýr. Poté zavřete nebo zaviňte rolku.
  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Nakrájejte lilky na tenké plátky.
  3. Plátky rozložte na plech tak, aby mezi nimi byl prostor, aby se rolky daly později srolovat. Posypte sýrem, pokapejte olivovým olejem a osolte. Poté vložte do trouby na 20 minut.
  4. Vyjměte, otočte lilky a přidejte míchaná vejce, listy salátu a čerstvý sýr. Poté zavřete nebo zaviňte rolku.

Vlastnosti lilku

Fialová barva lilku je způsobena antokyany, skupinou rostlinných pigmentů přítomných v ovoci a zelenině. Přisuzují se jim protizánětlivé, protirakovinné a antioxidační vlastnosti. Ačkoli lilek neobsahuje mnoho vitamínů, obsahuje látky, které stimulují činnost jater a žlučníku. Pomáhá vylučovat tekutiny, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak a je prospěšný pro nervový systém.

Fond výživy vysvětluje, že jeho energetická a nutriční hodnota je v porovnání s jinými druhy zeleniny nízká, protože většinu jeho hmotnosti tvoří voda. Na každých 100 gramů lilku obsahuje:

  • Kalorie: 27
  • Bílkoviny: 1,2 g
  • Sacharidy: 4,4 g
  • Tuky: 0,2 g
  • Voda: 93 g
  • Vláknina: 3 g
  • Bílkoviny: 1,2 g
Jak připravit virální rolku s lilkem – levný a velmi chutný recept z několika ingrediencí
Přesunout se na začátek