saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Recepty s fazolemi: výživná a útulná kuchyně na celý rok

Nápady na jednoduché a zdravé recepty s fazolemi, od tradičních ragú po čerstvá jídla.

Fazole jsou nepostradatelnou surovinou v každé kuchyni. Jsou zdravé, syté a velmi univerzální, lze z nich připravit jak vydatná jídla, tak čerstvé saláty a originální recepty. Bohaté složení a snadné skladování z nich dělají skvělou volbu v každém ročním období. Mají řadu výhod:

  • Obsahují rostlinné bílkoviny a vlákninu
  • Ideální pro teplá i studená jídla
  • Levné a velmi syté
  • Ideální pro přípravu velkých porcí nebo zmrazení

Níže najdete tradiční, rychlé a originální recepty s fazolemi, které vás budou inspirovat po celý rok.

Jídla s fazolemi (zima a podzim)

Recepty s fazolemi: výživná a útulná kuchyně na celý rok

Fazole s chorizem

Klasické jídlo, které zahřeje. Připravuje se z bílých fazolí (předem namočených) s chorizem, slaninou, cibulí, česnekem a bobkovým listem. Vaří se na mírném ohni po dobu 2 hodin nebo v tlakovém hrnci za 30-40 minut. Výsledkem je chutné ragú, ideální jídlo pro chladné dny.

Rychlá fazolová polévka s bílými fazolemi

Pro ty, kteří hledají rychlou variantu, stačí použít konzervované fazole. Osmažte česnek a cibuli, přidejte chorizo, krvavou klobásu, slaninu a vývar. Přidejte fazole a vařte 15-20 minut, aby se chutě propojily. Zachovejte asturskou chuť bez dlouhého čekání.

Fazole a špenátové ragú

Lehčí vegetariánská varianta. Vařte fazole s mrkví, cibulí a česnekem. Až změknou, přidejte čerstvý špenát a špetku papriky. Ideální pro ty, kteří chtějí výživné jídlo s nízkým obsahem tuku.

Recepty s fazolemi: výživná a útulná kuchyně na celý rok

Čerstvé recepty s fazolemi (léto a jaro)

Salát z fazolí, papriky a tuňáka: smíchejte vařené bílé fazole s červenou paprikou, červenou cibulí, okurkou, kukuřicí a rozmačkaným tuňákem. Dochutíme olivovým olejem, citronem a špetkou kmínu.

Bílé fazole s cherry rajčaty a bazalkou: Smíchejte bílé fazole s cherry rajčaty, lístky čerstvé bazalky a černými olivami. Malé množství balzamikového octa dotváří tento recept inspirovaný středomořskou kuchyní.

Toasty s hummusem z červených fazolí a avokádem: Rozmixujte vařené červené fazole s česnekem, citronem a tahini. Namažte na celozrnný chléb a přidejte plátky avokáda a semínka pro rychlou snídani nebo večeři.

Recepty s fazolemi: výživná a útulná kuchyně na celý rok

  • Jak nejlépe vařit fazole, aby se nerozpadly? Během vaření nemíchejte a vařte na mírném ohni.
  • Jaké fazole použít pro každý recept? Bílé pro jemná ragú, červené a černé pro mexická jídla nebo burgery.
  • Lze mrazit jídla s vařenými fazolemi? Ano, vychlazené a v uzavřených nádobách až 3 měsíce.
  • Jsou fazole vhodné pro dietu? Ano, díky vysokému obsahu vlákniny, rostlinných bílkovin a nízkému glykemickému indexu.
  • Doba namáčení a vaření: Namáčet 8-12 hodin. Pomalu vařit: 1,5-2 hodiny. Tlakový hrnec: 30-40 minut.
  • Tlakový hrnec, běžný hrnec nebo konzervované? Konzervované jsou vhodné pro rychlé recepty; suché umožňují kontrolovat texturu a chuť.
  • Jak skladovat: v chladničce do 5 dnů; v mrazničce do 3 měsíců.

Recepty s fazolemi: výživná a útulná kuchyně na celý rok

  • Vegetariánské karbanátky z fazolí: Smíchejte rozemleté bílé fazole s ovesnými vločkami, česnekem, cibulí a kořením. Vytvarujte karbanátky a pečte v troubě nebo osmažte na pánvi do zlatova. Jsou hutné a chutné.
  • Vegetariánský paštát z fazolí a smaženého česneku: Osmažte stroužky česneku a rozmixujte je s bílými fazolemi, citronem, olivovým olejem a pepřem. Podávejte s chlebem nebo syrovou zeleninou.
  • Domácí burgery s černými fazolemi a ovesnými vločkami: smíchejte nasekané černé fazole, ovesné vločky, nakrájenou cibuli, česnek a kmín. Vytvarujte karbanátky a připravte je na pánvi nebo ve fritéze. Jsou zdravé a velmi syté.
Recepty s fazolemi: výživná a útulná kuchyně na celý rok
Přesunout se na začátek