Tento druh vlákniny má řadu pozitivních účinků na střevní mikroflóru, zlepšuje náš metabolismus a chrání nás před určitými nemocemi. Evropská agentura pro bezpečnost potravin již dlouho poukazuje na jeho význam pro naše zdraví.
Některé druhy vlákniny mohou mít zejména velmi důležitý vliv na aspekty, jako je metabolická homeostáza nebo stav střevní mikroflóry. Ne všechny druhy vlákniny však mají stejný vliv na náš organismus.
Vliv různých druhů vlákniny
Nyní nová studie provedená na myších ukázala, že doplňky s beta-glukanem mohou mít pozitivní vliv na tělesnou hmotnost, pomáhají bránit jejímu nárůstu a také na toleranci glukózy. Ačkoli tato studie zkoumala konkrétně vliv doplňků, beta-glukan se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách, zejména v otrubách některých obilovin, jako je ječmen nebo oves.
Autoři studie se zejména snažili porovnat vliv různých druhů rostlinných vláken (pektin, beta-glukan, pšeničná dextrin, stabilní škrob a celulóza) na metabolickou homeostázu myší krmených stravou s vysokým obsahem tuků prostřednictvím změn v mikrobiotu a jejích metabolitech (chemických látkách vylučovaných do organismu v důsledku jeho životních funkcí).
Aby bylo možné vyhodnotit jejich vliv na zdraví zvířat, byly změřeny parametry jako tělesná hmotnost, tuk (podíl tuku na hmotnosti), nepřímé kalorimetrické ukazatele, tolerance glukózy a byly odebrány vzorky střevní mikrobioty a jejích metabolitů.
Beta-glukan – slibný prostředek proti obezitě
Zjistili tak, že pouze doplňky beta-glukanu měly pozitivní vliv na tyto myši, snižovaly nárůst hmotnosti a zlepšovaly toleranci glukózy.
Naopak žádný z ostatních druhů vlákniny zahrnutých do studie neměl významný vliv na tyto parametry, ačkoli všechny druhy vlákniny vyvolaly změny ve složení mikrobioty, mastných kyselin v slepé střevě (nacházející se vedle slepého střeva, části tlustého střeva) a žlučové kyseliny.
Celkově tyto výsledky poukazují na doplňky beta-glukanu jako na možnou dietní strategii, kterou je třeba prozkoumat v souvislosti s metabolickými onemocněními (včetně takových běžných patologií, jako je obezita, nadváha nebo cukrovka), a zdůrazňují význam zařazení tohoto druhu vlákniny do naší stravy.