Odborník tvrdí, že první jídlo před touto hodinou zabraňuje destruktivnímu působení na organismus.
Žijeme ve společnosti, která je neustále posedlá časem a rozvrhy, ale často nevěnujeme dostatečnou pozornost nejdůležitějšímu hodinovému mechanismu – biologickému. Hodiny, které regulují cirkadiánní rytmy, kontrolují řadu procesů, jako je cyklus spánku a bdění, hormonální sekrece, výživa a další.
Proto je velmi důležité je respektovat, aby nedošlo k narušení regulace, které může ovlivnit takové otázky, jako je metabolismus, imunitní systém a endokrinní funkce, což v konečném důsledku zvyšuje riziko vzniku určitých chronických onemocnění.
Způsob, jakým organizujeme svůj denní režim, má tedy velký vliv na cirkadiánní rytmy a naše zdraví. V případě stravy jechrononutriční disciplína, která vyzývá k respektování přirozeného rytmu organismu při příjmu potravy a k zařazení stravy do jídelníčku v nejvhodnější době, oblastí výzkumu, která získává na popularitě.
Nejde jen o to dbát na nutriční hodnotu potravin, ale také o to, že je velmi důležité snídat, obědvat a večeřet v pravý čas, pokud chceme, aby vše probíhalo co nejpřirozeněji. Tímto způsobem můžeme předcházet kardiometabolickým problémům, které doprovázejí nadváhu, cukrovku nebo kardiovaskulární onemocnění.
Nejlepší čas na snídani
Pokud jde o snídani, již jsme několikrát zmínili, že není povinná a nelze ji považovat za nejdůležitější jídlo dne. Pokud však snídáte, je lepší to neodkládat na později.
„Nikdy nesnídejte po 9. hodině ráno, pokud chcete normalizovat metabolismus. Důvod souvisí s kortizolem, stresovým hormonem. Vyrábíme malé množství kortizolu, abychom se probudili a získali energii ráno,“ vysvětluje endokrinolog.
„Kortizol dosahuje svého maxima v 4 hodiny ráno a pokračuje až do 8 nebo 9 hodin, kdy dosáhne nejvyšší úrovně, a poté začne klesat. Pokud nesnídám do 9 hodin ráno, mé tělo to interpretuje jako signál stresu, který brání kortizolu v poklesu a udržuje ho na vysoké úrovni,“ dodává.
„Co se děje při nadbytku kortizolu? Naše tělo produkuje glukózu a hladina cukru v krvi stoupá. Je nutné snídat brzy, aby naše tělo neinterpretovalo hlad jako signál ohrožení a neudržovalo vysokou hladinu kortizolu,“ uzavírá odborník s odkazem na studie publikované v časopisech American Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolism a Stress.
Podle endokrinologa tedy platí, že pokud se chcete vyhnout stresu, který vede ke skokovým výkyvům hladiny cukru v krvi, možná byste měli trochu upravit své návyky, aby lépe odpovídaly vašemu cirkadiánnímu rytmu.