Jednoduchý a rychlý recept, díky kterému získáte všechny bílkoviny z kuřete a vajec a navíc sníte zeleninu s neobvyklou chutí, jako je brokolice.
Navzdory své špatné pověsti mohou karbanátky být opravdu zdravé. V čem je tajemství? V tom, že domácí karbanátky připravujete z kvalitních surovin a vhodných přísad.
Na jedné straně obsahují kuřecí maso, které je bohaté na bílkoviny, ale má méně tuku než jiné druhy masa. Na druhé straně obsahují brokolici, zeleninu s mnoha prospěšnými vlastnostmi, ale upřímně řečeno, její vzhled a vůně při přípravě neodpovídají jejím přednostem. Pokud jste si brokolici ještě neoblíbili, tento recept se vám bude velmi hodit. Věřte, stojí to za to a pomůže vám to nejednou.
První věc, kterou budete potřebovat, je kuře. Prsa jsou trochu sušší, takže můžete použít stehna nebo stehýnka. Kromě toho budete potřebovat nastrouhanou brokolici, pro kterou je třeba umýt několik růžiček, odříznout stonky a nasekat, aby vypadala jako rýže; tak se bude lépe jíst. Co se týče strouhaného sýra, můžete použít jakýkoli, podle vaší chuti.
Lze tento pokrm připravit i jinak? Samozřejmě, například brokolici můžete nahradit jinou zeleninou, kterou máte doma, například květákem, cuketou, mrkví nebo hráškem. Mrkev je třeba nakrájet velmi jemně, protože je tvrdší a déle se vaří. Můžete také použít různé oleje, od extra panenského olivového oleje po kokosový nebo avokádový, stejně jako jiné druhy masa, jako je krůtí, vepřové nebo hovězí.
Ingredience
- 300 gramů kuřete (stehna nebo stehýnka bez kostí)
- 2 vejce
- 100 gramů nastrouhané brokolice
- 50 gramů nastrouhaného sýra
- Olivový olej
- Pepř
- Sůl
1. Smíchejte ingredience
Začněte tím, že očistíte kuře a nakrájejte ho na kostky. Brokolici nastrouhejte do misky. Vložte kousky kuřete do velké misky spolu s nastrouhanou brokolicí, dvěma vejci a strouhaným sýrem. Osolte, opepřete podle chuti a dobře promíchejte špachtlí.
2. Vytvořte karbanátky
Zatímco se na pánvi zahřívá malé množství oleje, vložte malé porce směsi a vytvarujte karbanátky; můžete je udělat menší nebo větší, podle vašich preferencí. Osmažte z jedné strany, přikryjte pokličkou a vařte asi 4 minuty.
3. Připravte a podávejte
Když jsou karbanátky dozlatova opečené, otočte je a postup opakujte, opět přikryjte pokličkou. Podávejte ihned se salátem, bílým rýží nebo vařenými bramborami.