Existuje ovoce, které je dobře známé svým obsahem vitamínu C a které má navíc mnoho dalších prospěšných vlastností. Například podporuje tvorbu kolagenu pro omlazení pokožky. Řekneme vám o něm více.
Vitamín C, také známý jako kyselina askorbová, je nezbytnou živinou pro normální fungování organismu. Jelikož se jedná o vodorozpustnou látku, tělo ji nedokáže akumulovat, proto je nutné konzumovat potraviny, které ji obsahují v přírodní formě.
Existuje několik druhů ovoce, které vynikají obsahem vitamínu C, ale jedno z nich má navíc i mnoho dalších výhod. Například stimuluje tvorbu kolagenu, zlepšuje pružnost pokožky a bojuje proti známkám stárnutí.
Kromě vitamínu C: které ovoce stimuluje tvorbu kolagenu a omlazuje pokožku?
Ovoce bohaté na vitamín C, které také stimuluje tvorbu kolagenu a omlazuje pokožku, je kiwi. Pochází z Číny a donedávna bylo považováno za exotickou surovinu, ale nyní se perfektně začlenilo do české kuchyně a díky svým prospěšným vlastnostem nesmí chybět v zdravé stravě.
Kromě obsahu vitamínu C je třeba zmínit také přínos enzymů a antioxidantů obsažených v kiwi. Toto ovoce je také bohaté na vitamín E, vlákninu, minerály, jako je draslík, hořčík a měď, a také kyselinu listovou. Navíc prakticky neobsahuje kalorie.
Proč kiwi stimuluje produkci kolagenu a omlazuje pokožku?
Právě díky vysokému obsahu vitamínu C (asi 71 miligramů na 100 gramů, což je téměř dvakrát více než v pomeranči) kiwi pomáhá stimulovat produkci kolagenu a omlazuje pokožku. „Bez vitamínu C nemůže organismus přeměnit lysin a prolin na aminokyseliny, které tvoří kolagen,“ vysvětlují ve specializovaném centru estetické medicíny.
Organismus přirozeně produkuje kolagen, ale s postupem času se jeho produkce snižuje, proto je důležité konzumovat potraviny, které podporují jeho tvorbu, jako je například kiwi. Jde o bílkovinu, která hraje důležitou roli ve struktuře a různých životních funkcích organismu. Jak vysvětluje lékař, specialista na estetickou medicínu, pokud jde o pokožku, přispívá k její hydrataci, redukuje vrásky a mimické vrásky, předchází a zpomaluje známky stárnutí, pomáhá redukovat stopy akné a podporuje hojení ran.
Kromě toho vitamín E a polyfenoly obsažené v kiwi bojují proti působení volných radikálů. Navíc jeho obsah nenahraditelných mastných kyselin a přírodních enzymů podporuje regenerace buněk a zlepšuje strukturu pokožky.
Další výhody kiwi
Kiwi nejen podporuje tvorbu kolagenu a bojuje proti stárnutí pokožky, ale, jak jsme již zmínili, má mnoho dalších výhod pro zdraví. Doktor uvádí ty nejdůležitější:
- Posiluje imunitní systém: díky obsahu antioxidantů bojuje proti působení volných radikálů.
- Bojuje proti zácpě: díky obsahu nerozpustných i rozpustných vláken zlepšuje konzistenci stolice a podporuje střevní peristaltiku. Kromě toho je kiwi díky svému složení prospěšné také pro mikroflóru.
- Reguluje krevní tlak: díky obsahu draslíku může předcházet hypertenzi, která je rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění.
- Snižuje riziko cukrovky: díky nízkému obsahu kalorií a nízkému obsahu cukru je to ovoce s nízkým glykemickým indexem.
- Pomáhá kontrolovat váhu: díky vláknině vyvolává pocit sytosti.
- Pomáhá kontrolovat cholesterol: může snižovat hladinu LDL, takzvaného špatného cholesterolu.
- Pečuje o zdraví kardiovaskulárního systému: kromě toho, že pomáhá kontrolovat krevní tlak, hladinu cholesterolu a váhu a má nízký glykemický index, kiwi snižuje agregaci krevních destiček.
- Chrání zdraví očí: obsahuje karotenoidy, které zabraňují poškození očí a stárnutí zraku.
- Má prospěšné účinky na dýchací systém: může zmírnit příznaky astmatu a zlepšit funkci plic.
- Pečuje o zdraví kostí: obsah vitamínu K a minerálů přispívá k hustotě kostí.
Kolik kiwi můžete jíst denně?
Podle lékaře můžete denně sníst jedno až dvě kiwi. Doporučuje však měnit druhy ovoce, které jíte, s výjimkou případů, kdy chcete léčit konkrétní onemocnění nebo poruchu.