Je snadné na přípravu a díky složce zvané grenetin pomáhá bojovat proti věkovým změnám.
Kolagen je důležitá bílkovina, která udržuje pružnost a pevnost pokožky a přispívá ke zdraví kloubů a kostí. Existují však přirozené způsoby, jak stimulovat jeho produkci, například konzumace určitých potravin a nápojů. Kromě toho je kolagen jednou z nejrozšířenějších bílkovin v lidském těle, která hraje důležitou roli ve struktuře kůže, kostí, vazů a šlach. S postupem času se přirozená produkce kolagenu snižuje, což vede k vráskám, ochabnutí pokožky a bolestem kloubů. Proto je důležité najít způsoby, jak jeho produkci podpořit pomocí stravy. Existuje jeden velmi jednoduchý recept, který si můžete připravit doma, je vhodný pro seniory a velmi osvěžující.
Jedná se o želatinu, která se snadno připravuje a pomáhá bojovat proti stárnutí. Je také skvělým receptem na oslavu Světového dne želatiny. Obsahuje totiž látku zvanou grenetin. Jedná se o derivát zvířecích kostí a chrupavek, který dodává tělu značné množství kolagenu.
Recept a výhody želatiny
Tento jednoduchý dezert posiluje nehty, vlasy a klouby. Kromě toho se želatina vyznačuje bohatým obsahem minerálů, vápníku, hořčíku a fosforu. Nejlepší na tom je, že ovocnou želatinu si můžete velmi snadno připravit doma. Budete potřebovat pouze následující ingredience:
- 500 ml přírodního džusu (pomerančového, citronového, jahodového nebo jiného podle vaší chuti).
- 3 lžíce práškové želatiny bez příchuti nebo 6 listů želatiny.
- 2-3 lžíce medu nebo sladidla podle chuti (volitelně).
- Čerstvé ovoce nakrájené na kousky (volitelně)
Recept na želatinu, podrobný návod
Nejprve je třeba želatinu namočit. Pokud používáte práškovou želatinu, přidejte tři lžíce do 100 ml studené vody a nechte 5-10 minut odstát, aby se želatina namočila. Pokud používáte želatinové plátky, namočte je na 5 minut do studené vody. Poté ohřejte ovocný džus v malém hrnci na mírném ohni, ale nepřiveďte k varu.
Dalším krokem je přidání namočeného želatinu a míchání, dokud se úplně nerozpustí a nevzniknou hrudky.
Nakonec, aby dezert získal další chuť a texturu, vložte čerstvé ovoce do jednotlivých formiček nebo do velké formy na želé. Tím také dodáte dezertu další vitamíny a živiny.