Saláty jsou skvělým pomocníkem v horkých letních dnech. V České republice se tento pokrm obvykle podává jako příloha po celý rok. S příchodem vysokých teplot se však saláty stávají hlavním jídlem, protože jsou lehké a osvěžující. Jsou velmi univerzální, protože se dají připravit z jakýchkoli surovin. Mnoho lidí považuje za pohodlnější koupit si v supermarketu sáček s hotovým salátem.
Evropská studie však způsobila poplach mezi pravidelnými kupci salátů v sáčcích. V některých analyzovaných vzorcích byl totiž nalezen parazit toxoplasma gondii, který způsobuje toxoplazmózu, velmi nebezpečné onemocnění pro těhotné ženy. Tato studie, publikovaná v odborném časopise „Eurosurveillance“, analyzovala 3293 vzorků hotových salátů z 10 různých evropských zemí. Výsledek ukázal, že v 4,1 % vzorků byla nalezena DNA toxoplazmy. To odpovídá 1 balení z 25.
Technoložka, dietoložka a ředitelka Školy výživy vysvětlila, zda je nutné takové saláty před konzumací umýt.
Rady expertky Alby Ramirezové ohledně salátů v baleních
Saláty v baleních se prodávají v supermarketech pod sloganem „připravené k okamžité spotřebě“. To znamená, že v průběhu různých průmyslových procesů procházejí mytím. Problém je v tom, že tato studie potvrzuje, že některé parazity, jako je toxoplasma gondii, mohou po takovém mytí přežít.
Navzdory tomu, že na etiketě je uvedeno, že produkt je vhodný k jídlu, průmyslové mytí může být nedostatečné, to znamená, že není zaručeno, že všechny patogenní mikroorganismy byly zničeny. Expert proto doporučuje tyto saláty umýt stejně jako jiné ovoce a zeleninu.
„Toxoplasma se šíří prostřednictvím závlahové vody,“ poznamenává expertka. Ve skutečnosti tvrdí, že zvláštností je to, že dosud se salát v baleních doporučoval konzumovat bez mytí. V současné době se však doporučuje umýt je stejně jako jiné produkty, například okurky, jablka nebo hrušky. Přítomnost DNA toxoplazmy neznamená, že se jedná o životaschopnou toxoplazmu, kterou se lze nakazit, a že bychom se měli bát konzumovat ovoce a zeleninu. Je pouze třeba dodržovat dodatečná hygienická opatření.