saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Minerál, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávení

Jeho konzumace je obecně bezpečná, ale je třeba dbát opatrnosti při alergii, problémech se žlučníkem nebo syndromu dráždivého tračníku.

Alkacil je zelenina s nízkým obsahem kalorií a vysokou nutriční hodnotou. Je bohatý na minerály, jako je vápník, železo, draslík, fosfor a magnesium, a obsahuje také vitamíny A, C, E a skupiny B, včetně kyseliny listové. Jeho konzumace má příznivý vliv na zdraví trávicího systému a jater díky cynarinovi, sloučenině s prospěšnými vlastnostmi. Ačkoli jeho hořká chuť vyvolává různé názory, jeho vlastnosti z něj činí užitečný a univerzální produkt v kuchyni.

Alkohol, artyčok, alkasil nebo alkaucil – to jsou jen některé z mnoha názvů této rostliny, jejíž původ sahá do geografických oblastí Etiopie a Egypta. Po rozšíření jeho pěstování se stal základním potravinovým produktem ve starověkém Řecku a Římské říši, kde se také používal k léčebným účelům proti revmatismu a dně.

Vědecky známý jako Cynara scolymus, se jeho použití postupem času rozšířilo po středomořské Evropě a poté i do Ameriky. Do Argentiny byl dovezen přistěhovalci a dnes je oblast La Plata lídrem v jeho produkci a hraje klíčovou roli v adaptaci a vývoji jeho odrůd. „Právě tam byly vyzkoušeny a upevněny různé genetické materiály, které se dostaly do země,“ uvádí zpráva argentinského ministerstva zemědělství, chovu dobytka a rybolovu.

Minerál, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávení

Jedná se o univerzální produkt: v připravené formě se konzumuje tak, že se seškrábne jemná část listů a vychutná se jejich srdíčko, které lze dochutit balzamikovým octem, humusem nebo pestem. Trenérka zdravého a holistického stravování také vysvětluje, že samotné zahřívání potravin vede ke ztrátě živin, zejména vitamínů skupiny B. „Nejlepší je vařit v páře, protože tato metoda zachovává nejvíce prospěšných vlastností,“ říká. Další důležitou skutečností, kterou dodává, je, že se nesmí konzumovat syrový.

Artichoke byl do Argentiny dovezen přistěhovalci a dnes je oblast La Plata lídrem v jeho produkci v zemi.

Dietolog uvádí, že ačkoli je konzumace artyčoku obecně bezpečná, by měli být opatrní lidé s alergií, problémy se žlučníkem (protože stimuluje produkci žluči) nebo syndromem dráždivého tračníku, protože při konzumaci velkého množství vlákniny najednou se u nich může objevit nadýmání nebo plynatost.

Užitečné vlastnosti artyčoku

V textu „Pěstování a zpracování artyčoku“ Národní univerzity v La Plata se uvádí, že je třeba zdůraznit nesčetné léčivé vlastnosti artyčoku, které jsou známy již od starověku. „Část rostliny, která obsahuje léčivé vlastnosti, jsou listy, které se používají v fytoterapii a mohou být použity jak čerstvé, tak sušené,“ uvádí se v textu. Kromě toho dodávají, že obsahují různé molekuly s antioxidačními, hepatoprotektivními, žlučopudnými a hypocholesterolemickými účinky.

Minerál, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávení

1. Dobré pro trávicí systém

Je to zelenina s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny, proto zlepšuje trávení. Dále dodává: „Nerozpustná vláknina se nazývá inulin, je to nestravitelný sacharid, který se nachází v mnoha druzích zeleniny, ovoce a obilovinách“.

„Má žlučopudné vlastnosti, které podporují vylučování žluči. Kromě toho, že pomáhá trávení, podporuje také činnost jater,“ poznamenává odborník. V tomtéž duchu pan Marchetti dodává, že díky cynarinovi – přírodní látce obsažené hlavně v listech artyčoku – lze stimulovat produkci žluči, což v konečném důsledku zlepšuje metabolismus tuků a podporuje detoxikaci.

Artyčoky mají koleretické vlastnosti, které podporují vylučování žluči.

2. Kardioprotektivní účinky

Studie „Prospěšné účinky artyčoku na zdraví v prevenci kardiovaskulárních onemocnění díky jeho lipidům a glukóze snižujícím účinkům“ ukazuje, že lipidům a glukóze snižující účinky artyčoku mohou také předcházet kardiovaskulárním onemocněním a metabolickým poruchám. „Snižující účinek artyčoku na hladinu cholesterolu v srdci je způsoben především obsahem rozpustných vláken,“ uvádí se v článku.

Marchetti dodává, že kromě snížení hladiny LDL zvyšuje hladinu HDL (známého také jako „dobrý cholesterol“). „Reguluje hladinu glukózy v krvi, což z něj činí ideální prostředek pro prevenci inzulínové rezistence,“ říká.

Toto je moje první sezóna pěstování artyčoku. Nikdy jsem pro něj nemohla najít místo v domě. Je velmi zvláštní a velmi velký. Během růstu a kvetení vyžaduje častou zálivku. Potřebuje dobře odvodněnou, výživnou a hlubokou půdu. Samozřejmě hodně slunečního světla a hlavně hodně místa! Téměř 1 m² jen pro jednu rostlinu. Nepamatuji si přesně, kdy jsem ji přesadil na toto místo, ale určitě to bylo dlouho před zimou. Pro lepší kvetení potřebuje chlad. Musím však přiznat, že vzhledem k poměru místa, které zabírá, a výnosu není tato rostlina pro městskou zahradu příliš vhodná. Rádi jíme jeho listy připravené na oleji s citronem a masitou dužinu si necháváme na dezert. Zatím jsme sklidili první úrodu artyčoků, ale toto dobrodružství pokračuje, protože se budeme touto rostlinou těšit ještě minimálně 3-4 roky, a pak se objeví její potomci.

Minerál, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávení

3. Hepatoprotektivní účinek

Díky své schopnosti stimulovat produkci žluči a vylučovat toxiny z organismu je artyčok zařazen do dietního protokolu, stravovacího plánu speciálně vyvinutého pro výživu a obnovení zdraví střev.

Studie, které se zúčastnilo 100 osob s nealkoholickým ztučněním jater, ukázala, že po dvou měsících se u osob, které užívaly 600 mg extraktu z listů artyčoku denně, zlepšila velikost jater a krevní hodnoty ve srovnání s placebovou skupinou.

Minerál, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávení
Přesunout se na začátek