K ovoci přidejte sytý ovesný krém. Přidejte také trochu sladkého vína, sušené meruňky, rozinky a med, stejně jako čerstvé ovoce. Kompletní jídlo!
15 min
187 kal
Když přijde řeč na dezerty, rozlišuji dvě kategorie, které mám nejraději: ty, které zaujmou svou jednoduchostí, a ty, které lákají ideální rovnováhou mezi zdravostí a chutí. Ovocný koktejl splňuje obě tyto charakteristiky. Čerstvá, chutná kombinace, ideální pro zakončení jídla sladkou tečkou bez zbytečné přeslazenosti. Lehký a sytý dezert, který vám doporučuji vyzkoušet.
Tento dezert se snadno připravuje stejně jako konzumuje. Nemusíte být zkušený cukrář, navíc všechny ingredience snadno seženete v každém supermarketu. Základem tohoto receptu je oves, obilovina s mnoha prospěšnými vlastnostmi, a čerstvé ovoce, které tomuto dezertu dodává nezapomenutelnou svěžest. Výsledkem je krémový dezert, mírně sladký s lehkou kyselinkou. Buďte si jisti, že tento jednoduchý dezert je skutečným kulinářským objevem, hodným restaurace s michelinskou hvězdou.
Pokud rádi ochutnáváte zdravá a chutná jídla s ovesnými vločkami, nenechte si ujít tyto sušenky s ovesnými vločkami a chia:
Sušenky s ovesnými vločkami a chia
Ingredience
- 1 pomeranč
- 2 kiwi
- 20 gramů meruňkových pecek
- 20 gramů sušených švestek
- 20 gramů rozinek
- ovesné vločky
- 375 mililitrů rostlinného mléka (sójového, ovesného nebo rýžového)
- 50 mililitrů sladkého vína
- 4 lžíce medu
1. Připravte ovesný krém
V hrnci smíchejte rostlinné mléko s ovesnými vločkami a vařte na mírném ohni asi 4 minuty, míchejte, aby se nepřipálilo. Když ovesná kaše dobře nabobtná a zhoustne, sundejte z ohně a přidejte dvě lžíce medu. Dobře promíchejte a nechte směs vychladnout.
2. Připravte sušené ovoce
Nakrájejte sušené meruňky a švestky na kousky a vložte do hrnce spolu s rozinkami. Přidejte sladké víno a 50 ml vody. Vařte na mírném ohni 4 minuty a občas míchejte, aby ovoce zvlhlo a nasáklo tekutinu. Až budou hotové, sundejte z ohně a odložte stranou.
3. Připravte čerstvé ovoce
Očistěte kiwi a nakrájejte na kolečka. Očistěte pomeranč, odstraňte veškerou bílou slupku a opatrně rozdělte na dílky.
4. Sestavte sklenice
Do sklenic nebo pohárů dejte vrstvu ovesného krému. Poté přidejte vrstvu čerstvého ovoce a vrstvu sušeného ovoce s trochou tekutiny, ve které se vařilo. Opakujte postup, dokud nenaplníte sklenici, a zakončete poslední vrstvou ovesných vloček. Na závěr polijte zbývajícím medem a ihned podávejte.
Tajemství
Dezert můžete také servírovat na talířích, které naplníte vrstvami z pekáčků.
Další tipy, jak tento pokrm vylepšit
- Recept si přizpůsobte: kiwi a pomeranč můžete nahradit jiným ovocem, například jahodami, mangem nebo jablky. Sušené meruňky můžete nahradit datlemi nebo sušenými fíky, které pokrmu dodají zvláštní chuť.
- Přidejte texturu: přidejte ořechy, jako jsou plátky mandlí nebo nasekané vlašské ořechy, které dodají pokrmu křupavou texturu.
- Lehčí varianty: pokud dáváte přednost verzi bez přidaných sladidel, můžete med vynechat a využít přirozenou sladkost ovoce.
- Krémovější ovesná kaše: pokud máte rádi jemnější texturu, můžete hotovou ovesnou kaši před nalitím do sklenic rozmixovat.
Pokud se chcete připravit předem, můžete si tento krém z ovesných vloček a sušeného ovoce připravit předem. Krém z ovesných vloček se dobře uchovává v lednici až 24 hodin, i když po odležení trochu zhoustne. Chcete-li mu vrátit krémovou konzistenci, stačí před podáváním přidat trochu rostlinného mléka a promíchat. Sušené ovoce lze také uchovávat v lednici, dobře zakryté, po dobu několika dní. Před podáváním už jen ozdobte sklenice čerstvým ovocem a můžete si pochutnat.
Tento dezert je ideální volbou pro zakončení lehkého oběda. Pokud hledáte zdravou a chutnou alternativu dezertů, našli jste to, co jste hledali. Určitě vyzkoušejte tento recept, výsledek je prostě vynikající.