Skladovat banány tak, aby rychle nedozrály, může být opravdovou výzvou. Zde je jednoduchá rada, kterou snadno zrealizujete.
Skladování banánů se může rychle proměnit v bolest hlavy. Sotva je stačíte dát do košíku na ovoce a už černají a měknou před očima! Správným postupem si však můžete banány vychutnat mnohem déle. A to vše bez speciálního vybavení, pouze s pomocí předmětu, který má každý v zásuvce.
Hlavním nepřítelem banánů je ethylen. Tento plyn, který se přirozeně vytváří v samotném ovoci, je příčinou jeho rychlého zrání. Vzniká ve velkém množství v místech, kde se banány navzájem dotýkají, a šíří se po celé trsu, což způsobuje, že banány dozrají během několika dní. Odtud se objevují trsy, které náhle mění barvu z jasně zelené nebo žluté na tmavě hnědou, často ani nestačí dozrát.
Existuje však velmi jednoduchý způsob, jak tomuto jevu spojenému s ethylenem zabránit: zabalte stonek do hliníkové fólie. Tento kov působí jako štít, který brání šíření ethylenu. K zpomalení tohoto přirozeného procesu stačí kousek fólie o délce několika centimetrů, pevně omotaný kolem stonku.
Díky této babiččině radě zůstanou vaše banány pevné a chutné až 5 dní. Můžete jít ještě dál a ovoce rozdělit a chránit každý stonek zvlášť, což jim zajistí ještě větší ochranu a prodlouží dobu skladování o několik dní… až na 10 dní maximálně. Hlavní je použít tento trik ihned po návratu z nákupu.
Dejte si pozor na špatné návyky! Na rozdíl od všeobecného přesvědčení je skladování banánů v ledničce velmi špatný nápad. Chlad samozřejmě zastaví zrání, ale také velmi rychle zčerná slupka kvůli vlhkosti v ledničce. Totéž platí pro skladování s jinými druhy ovoce, které uvolňují ethylen, jako jsou jablka nebo avokádo. Banány je nejlepší skladovat na vzduchu, ve stínu a při pokojové teplotě… a obalit stopku známou hliníkovou fólií.