Banány jsou jedním z nejrozšířenějších druhů ovoce v naší zemi , protože je můžeme najít prakticky po celý rok. Jsou také vhodné k jídlu na cestách, snadno se přepravují a jsou hygienické, protože se dají oloupat rukama, aniž by se ušpinily.
V dnešní době existuje mnoho způsobů, jak banány konzumovat: celé, ve smoothie, zmrzlině, džusu, ovocných salátech a dokonce i sušené. Poslední varianta se v posledních týdnech stala virální díky sociálním sítím, protože banány koncentrují více svých živin a vlastností .
Charakteristika
Podle údajů specializovaného portálu , mezi jeho výhody patří následující :
- Kontrola hmotnosti . Pomáhá snížit chuť k jídlu, protože je bohatý na vlákninu, která prodlužuje dobu trávení potravy.
- Prevence svalových křečí . Je bohatý na draslík a hořčík, minerály důležité pro elektrickou vodivost, svalové kontrakce a regeneraci.
- Zlepšuje duševní zdraví . Obsahuje tryptofan, aminokyselinu, která se podílí na tvorbě hormonů, které zlepšují náladu a pomáhají uvolnit se.
- Zabraňuje předčasnému stárnutí . Je to proto, že toto ovoce je bohaté na vitamín C, který podporuje tvorbu kolagenu v těle. Pomáhá také zabránit stárnutí kožních buněk a tvorbě vrásek.
- Zlepšuje trávení . Může pomoci zmírnit pálení žáhy a zabránit vzniku žaludečních vředů, protože obsahuje látku zvanou leukocianidin.
- Zlepšuje metabolismus . Je bohatý na živiny a obsahuje vitamíny B6, které jsou důležité pro správný metabolismus.
Vezměte v úvahu
Ačkoli jsme zvyklí vidět žluté banány v supermarketech , ve skutečnosti existují různé odrůdy banánů, včetně červených, fialových, modrých a dokonce zelených . Ty poslední obsahují obzvláště vysokou hladinu rezistentního škrobu, který je velmi prospěšný pro střevní mikroflóru.
Jak vysvětlil na sociálních sítích doktor, odborník na obezitu, cukrovku a metabolismus, po konzumaci se tento nestravitelný sacharid dostává do tlustého střeva, kde je fermentován všemi prospěšnými bakteriemi a podporuje produkci krátkých mastných kyselin.
„Díky vysokému obsahu rezistentního škrobu může každodenní konzumace zelených banánů snížit riziko vzniku kolorektálního karcinomu,“ uvedl odborník.