saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Lékař vysvětluje, co je třeba dělat, aby se snížila hladina škodlivého cholesterolu: „Je nutné zvýšit příjem vlákniny konzumací luštěnin a ořechů.“

Cholesterol, jak dobře víme, je jedním z nejdůležitějších lipidů neboli tuků obsažených v našem organismu. Obvykle slouží k tvorbě membrán našich orgánů a jako „surovina“ pro syntézu pohlavních hormonů a hormonů nadledvin.

Kromě toho je prekurzorem žlučových kyselin, které jsou látkami obsaženými v žluči a usnadňují trávení tučných potravin. Nachází se v plazmatických membránách eukaryotických buněk, tkáních všech zvířat a plazmě krve obratlovců.

Lékař vysvětluje, co je třeba dělat, aby se snížila hladina škodlivého cholesterolu: „Je nutné zvýšit příjem vlákniny konzumací luštěnin a ořechů.“

Typy

V zásadě existují dva typy cholesterolu:

  • LDL cholesterol. Také známý jako „dobrý“. Pomáhá odstraňovat škodlivý cholesterol z krevního oběhu a transportuje ho do jater. Zvýšená hladina v krvi – v rámci normy – je považována za pozitivní, protože může zabránit rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.
  • LDL cholesterol. Více známý jako „špatný“. Je hlavní příčinou ucpávání cév. Zvýšená hladina LDL cholesterolu v krvi je vždy špatným znamením.

Je třeba mít na paměti

Ve skutečnosti je snížení hladiny LDL cholesterolu jednodušší, než si myslíme.

Tato vláknina obsažená v potravinách, jako jsou semena, ořechy, luštěniny, ovoce se slupkou, zelenina a celozrnné výrobky, nejenže pomáhá blokovat vstřebávání cholesterolu ve střevech, ale také pozitivně ovlivňuje celou střevní mikroflóru.

Více informací

Lékař vysvětluje, co je třeba dělat, aby se snížila hladina škodlivého cholesterolu: „Je nutné zvýšit příjem vlákniny konzumací luštěnin a ořechů.“

Což má samozřejmě příznivý vliv na organismus. Maximální doporučená dávka není stanovena, ale doporučuje se konzumovat nejméně 14 gramů na 1000 kilokalorií.

Kromě těchto potravin také zdůraznila, že některé doplňky stravy mohou být velmi prospěšné. Mezi nimi stojí za zmínku červené rýžové kvasnice bohaté na monakoliny a další přírodní produkty, jako je silmarin nebo verbena.

Na závěr zmínila také některé probiotické kmeny, které mohou hrát rozhodující roli v regulaci cholesterolu. Jak se dalo očekávat, publikace se během několika dní stala virální a zaznamenala tisíce zhlédnutí a pozitivních komentářů.

Lékař vysvětluje, co je třeba dělat, aby se snížila hladina škodlivého cholesterolu: „Je nutné zvýšit příjem vlákniny konzumací luštěnin a ořechů.“
Přesunout se na začátek