saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Meruňky, broskve, nektarinky… Naše sezónní recepty na jejich ochutnávku

Léto ubíhá ve sladkém režimu: sladké broskve, šťavnaté švestky, třešně a sametové meruňky dozrály právě včas. Je čas je přidat do těchto tří výbušných dezertů.

Samozřejmě je můžete jíst samotné, bez jakýchkoli přísad, protože jsou samy o sobě velmi chutné, ale přidáním do salátů nebo dezertů přinesete léto na svůj stůl. Zkuste je smíchat se sýrem nebo vařenou šunkou, abyste osvěžili saláty.

Meruňky, broskve, nektarinky... Naše sezónní recepty na jejich ochutnávku

Salát z peckovin a quinoa

Ovocný salát s quinoa

– 120 g quinoa

– 2 nektarinky

– 2 broskve

– 2 švestky

– 120 g třešní

– hrst rukoly

– hrst čerstvé máty

– hrst bazalky

– 30 g pekanových ořechů

– Olivový olej, sůl a pepř z mlýnku

Na zálivku

– 3 lžíce balzamikového octa

– Šťáva z poloviny citronu

– Čajová lžička medu

– 4 lžíce olivového oleje

– Sůl a pepř z mlýnku

RECEPT

1. Quinou připravte podle návodu na obalu a nechte vychladnout.

2. Ovoce zbavte pecek a nakrájejte na plátky (kromě třešní).

3. Smíchejte všechny ingredience na zálivku, osolte, opepřete a polovinu směsi přidejte do quinoi. Dochutěte podle chuti.

4. Quinou naservírujte na talíř, posypte rukolou, bazalkou a mátou a poté čerstvým ovocem. Polijte zbývající omáčkou a ozdobte nahrubo nasekanými pekanovými ořechy.

Tip? Toto jídlo je velmi chutné s bagetou, můžete ho dokonce posypat trochou fety.

Meruňky dušené s vanilkovou zmrzlinou a pistáciemi

Meruňky, broskve, nektarinky... Naše sezónní recepty na jejich ochutnávku

Meruňky dušené s vanilkovou zmrzlinou a pistáciemi

– 4 meruňky

– 180 g moučkového cukru

– 1 vanilkový lusk

– 1 tyčinka skořice

– Kůra a šťáva z poloviny citronu

– Několik lístků tymiánu

– 8 kuliček vanilkové zmrzliny

– 2 lžíce nasekaných pistácií

RECEPT

1. Rozpůlte meruňky a odstraňte pecky.

2. Do pánve nalijte 300 ml vody, přidejte cukr, skořici, citron, tymián a vanilku.

3. Míchejte na středním ohni, poté vypněte oheň a přidejte meruňky. Nechte vychladnout.

4. Do šálku dejte dvě kuličky zmrzliny. Přidejte dva kousky meruňky s trochou tekutiny a ozdobte nasekanými pistáciemi a trochou tymiánu.

5. Podávejte a ihned konzumujte.

Tip? Aby se pecka snadno odstranila, odřízněte celý obrys ovoce až k pecce (jako u avokáda). Opatrně otočte obě části ovoce v opačných směrech a pecku vyjměte. Pokud nejde vyjmout, použijte lžíci nebo malý nůž.

Bruschetta s kozím sýrem

Meruňky, broskve, nektarinky... Naše sezónní recepty na jejich ochutnávku

Bruschetta s kozím sýrem

– 100 g mascarpone

– 150 g přírodního kozího sýra

– 1 čajová lžička medu

– 4 velké plátky chleba

– hrst bazalky

Na čatní

– 1 červená cibule

– 1 červená paprika

– 100 ml bio jablečného džusu

– 2 lžíce citronové šťávy

– 1 lžíce mletého zázvoru

– ½ lžičky skořice

– ½ lžičky muškátového oříšku

– 2 nektarinky

– 2 švestky

– 2 broskve

– 100 g hnědého cukru

RECEPT

1. Nakrájejte červenou cibuli a papriku na tenké plátky.

2. V pánvi smíchejte jablečný džus, citronovou šťávu, cibuli a papriku na středním ohni. Přidejte zázvor a koření, poté snižte teplotu.

3. Odstraňte pecky z ovoce a nakrájejte ho na plátky. Přidejte je do pánve a duste 15 minut. Poté přidejte hnědý cukr, promíchejte a duste dalších 10 minut.

4. Mezitím smíchejte mascarpone s kozím sýrem, medem, solí a pepřem.

5. Opečte chléb dozlatova.

6. Každý plátek chleba potřete vrstvou sýrové směsi a navrch dejte lžíci chutney. Ozdobte bazalkou.

Tip: Chutney lze skladovat až dva týdny v plastové nádobě v lednici.

Meruňky, broskve, nektarinky… Naše sezónní recepty na jejich ochutnávku
Přesunout se na začátek