Léto ubíhá ve sladkém režimu: sladké broskve, šťavnaté švestky, třešně a sametové meruňky dozrály právě včas. Je čas je přidat do těchto tří výbušných dezertů.
Samozřejmě je můžete jíst samotné, bez jakýchkoli přísad, protože jsou samy o sobě velmi chutné, ale přidáním do salátů nebo dezertů přinesete léto na svůj stůl. Zkuste je smíchat se sýrem nebo vařenou šunkou, abyste osvěžili saláty.
Salát z peckovin a quinoa
Ovocný salát s quinoa
– 120 g quinoa
– 2 nektarinky
– 2 broskve
– 2 švestky
– 120 g třešní
– hrst rukoly
– hrst čerstvé máty
– hrst bazalky
– 30 g pekanových ořechů
– Olivový olej, sůl a pepř z mlýnku
Na zálivku
– 3 lžíce balzamikového octa
– Šťáva z poloviny citronu
– Čajová lžička medu
– 4 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř z mlýnku
RECEPT
1. Quinou připravte podle návodu na obalu a nechte vychladnout.
2. Ovoce zbavte pecek a nakrájejte na plátky (kromě třešní).
3. Smíchejte všechny ingredience na zálivku, osolte, opepřete a polovinu směsi přidejte do quinoi. Dochutěte podle chuti.
4. Quinou naservírujte na talíř, posypte rukolou, bazalkou a mátou a poté čerstvým ovocem. Polijte zbývající omáčkou a ozdobte nahrubo nasekanými pekanovými ořechy.
Tip? Toto jídlo je velmi chutné s bagetou, můžete ho dokonce posypat trochou fety.
Meruňky dušené s vanilkovou zmrzlinou a pistáciemi
Meruňky dušené s vanilkovou zmrzlinou a pistáciemi
– 4 meruňky
– 180 g moučkového cukru
– 1 vanilkový lusk
– 1 tyčinka skořice
– Kůra a šťáva z poloviny citronu
– Několik lístků tymiánu
– 8 kuliček vanilkové zmrzliny
– 2 lžíce nasekaných pistácií
RECEPT
1. Rozpůlte meruňky a odstraňte pecky.
2. Do pánve nalijte 300 ml vody, přidejte cukr, skořici, citron, tymián a vanilku.
3. Míchejte na středním ohni, poté vypněte oheň a přidejte meruňky. Nechte vychladnout.
4. Do šálku dejte dvě kuličky zmrzliny. Přidejte dva kousky meruňky s trochou tekutiny a ozdobte nasekanými pistáciemi a trochou tymiánu.
5. Podávejte a ihned konzumujte.
Tip? Aby se pecka snadno odstranila, odřízněte celý obrys ovoce až k pecce (jako u avokáda). Opatrně otočte obě části ovoce v opačných směrech a pecku vyjměte. Pokud nejde vyjmout, použijte lžíci nebo malý nůž.
Bruschetta s kozím sýrem
Bruschetta s kozím sýrem
– 100 g mascarpone
– 150 g přírodního kozího sýra
– 1 čajová lžička medu
– 4 velké plátky chleba
– hrst bazalky
Na čatní
– 1 červená cibule
– 1 červená paprika
– 100 ml bio jablečného džusu
– 2 lžíce citronové šťávy
– 1 lžíce mletého zázvoru
– ½ lžičky skořice
– ½ lžičky muškátového oříšku
– 2 nektarinky
– 2 švestky
– 2 broskve
– 100 g hnědého cukru
RECEPT
1. Nakrájejte červenou cibuli a papriku na tenké plátky.
2. V pánvi smíchejte jablečný džus, citronovou šťávu, cibuli a papriku na středním ohni. Přidejte zázvor a koření, poté snižte teplotu.
3. Odstraňte pecky z ovoce a nakrájejte ho na plátky. Přidejte je do pánve a duste 15 minut. Poté přidejte hnědý cukr, promíchejte a duste dalších 10 minut.
4. Mezitím smíchejte mascarpone s kozím sýrem, medem, solí a pepřem.
5. Opečte chléb dozlatova.
6. Každý plátek chleba potřete vrstvou sýrové směsi a navrch dejte lžíci chutney. Ozdobte bazalkou.
Tip: Chutney lze skladovat až dva týdny v plastové nádobě v lednici.