saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Názor dietologa a trenéra na to, co je lepší pro nárůst svalové hmoty: kuře nebo sója: „Důležité je i vaše zdraví“

Příjem potřebného množství bílkovin je spolu s tréninkem a odpočinkem jedním z hlavních faktorů pro nárůst svalové hmoty, ale ne všechny potraviny mají stejné výhody.

Obvykle se říká, že srovnání je nevhodné, a ve většině případů je to opravdu tak. V oblasti fitness je totiž obtížné určit, jaký typ tréninku, cvičení nebo stravy je v daném případě nejvhodnější pro nárůst svalové hmoty.

Koneckonců, každý člověk je jedinečný a ne každému vyhovuje stejný přístup k fyzické zátěži nebo stravě pro dosažení výsledků. Pokud jde přímo o potraviny, existuje mnoho velmi dobrých možností, jak dodat svalům bílkoviny potřebné pro růst, a je zcela normální, že se porovnávají, ale konečné rozhodnutí je na vás.

Kuře nebo sója: věčná otázka

Názor dietologa a trenéra na to, co je lepší pro nárůst svalové hmoty: kuře nebo sója: „Důležité je i vaše zdraví“

Pokud vás však zajímá názor odborníka na to, co je lepší jíst pro růst svalů – kuře nebo sója, tady je. „Co je lepší pro nárůst svalové hmoty: kuře nebo sója? Kuře i sója jsou plnohodnotné bílkoviny, což znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny. 100 gramů texturované sóji obsahuje více než 50 gramů bílkovin, zatímco kuře méně než polovinu,“ vysvětluje dietolog a trenér s odkazem na nutriční hodnotu produktu na obalu.

Jde o to, že texturovaná sója při zvlhčení zvyšuje svou hmotnost, v závislosti na způsobu přípravy. V rovnoměrných porcích (100 gramů v hotové podobě) obvykle obsahuje množství bílkovin podobné kuřecímu masu nebo o něco méně. To je důležité mít na paměti.

Na rozdíl od kuřecího masa, pokračuje, sója obsahuje 20 gramů komplexních sacharidů na každých 100 gramů. Ty se ukládají ve svalech ve formě glykogenu a jsou využívány jako energie při intenzivním tréninku. Kromě toho je sója bohatá na vlákninu, která obvykle chybí ve stravě kulturistů.

Kromě svalů nás zajímá také zdraví, a v tomto případě sója neobsahuje cholesterol, na rozdíl od kuřete. A vzhledem k tomu, že příjem cholesterolu z potravy by měl být co nejnižší, sója v tomto srovnání opět vítězí. A pokud držíte dietu na hubnutí, sója vám dodá větší pocit sytosti, uzavírá lektor, který se jasně staví na stranu rostlinných bílkovin.

Názor dietologa a trenéra na to, co je lepší pro nárůst svalové hmoty: kuře nebo sója: „Důležité je i vaše zdraví“

V každém případě, jak jsme již zmínili na začátku, není vše tak jednoznačné. Kuře i sója mohou být dvěma vynikajícími alternativami pro pokrytí denní potřeby bílkovin. Stejně jako vejce, mléčné výrobky, čočka, cizrna, quinoa, ořechy, semínka, losos nebo tuňák. Vše záleží na našich chutích a okolnostech. Přece nebudeme každý den jíst kuře nebo sóju. Skvěle se doplňují.

Věda nezaznamenala žádné rozdíly

A pokud věříme vědě, některé nedávné studie, jako například studie publikovaná v Medicine and Science in Sports and Exercise, ukazují, že při konzumaci bílkovin živočišného a rostlinného původu nejsou žádné významné rozdíly v růstu svalů. Možná jsou bílkoviny živočišného původu účinnější díky své schopnosti stimulovat syntézu bílkovin ve svalech díky lepšímu aminogramu a větší biologické dostupnosti, ale nakonec je nejdůležitější uspokojení potřeb organismu.

A pokud jde o dlouhověkost, rostlinné bílkoviny jsou spojeny s delší délkou života, jak potvrzuje nedávná studie zveřejněná v časopise Nature Communications. Vždy existují určité nuance, protože v dospělosti je skutečně třeba věnovat větší pozornost bílkovinám rostlinného původu, ale ve vývojových fázích je zřejmě rozhodujícím faktorem globálnější přístup a důraz na bílkoviny živočišného původu.

Názor dietologa a trenéra na to, co je lepší pro nárůst svalové hmoty: kuře nebo sója: „Důležité je i vaše zdraví“
Přesunout se na začátek