saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

John Scharffenberg, lékař a výživu: „Červené maso obsahuje hemové železo, které zvyšuje riziko vzniku rakoviny.“

Existuje známé rčení, že jsme to, co jíme, a je na tom kus pravdy. Vyvážená a zdravá strava přináší tělu mnoho výhod, protože dodáváme tělu živiny, bílkoviny a minerály nezbytné pro udržení zdraví.

Dalším aktuálním tématem je dlouhověkost, o které hovoří například John Shaffer. Tento odborník na výživu vystudoval Harvardskou univerzitu a je mu 102 let. Přiznal, že dodržuje dietu, ve které hlavní roli hrají zelenina.

Mluvil také o červeném mase a poznamenal, že obsahuje hemové železo, druh železa přítomného v potravinách živočišného původu.

John Scharffenberg, lékař a výživu: „Červené maso obsahuje hemové železo, které zvyšuje riziko vzniku rakoviny.“

John Sharfberg o červeném mase

Červené maso „obsahuje hemové železo, které zvyšuje riziko rakoviny“. Tento druh železa, který se nachází v živočišných produktech, jako je ryba, se liší od nehemového (nacházejícího se v zelenině, jako je citron) tím, že se rychleji vstřebává do organismu.

V tomto rozhovoru expert dokonce uvádí, že se domnívá, že žádné maso není „bezpečné“ kvůli tomuto druhu železa. „Někteří lékaři předepisují maso, pokud je libové… ale neměli by to dělat. Železo z masa se vstřebává rychleji, a to není dobré,“ tvrdí.

Totéž říká o rybách: „I ryby obsahují železo… a to také zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva, cukrovky a srdečních záchvatů,“ poznamenává.

Scharffenberg dříve na této platformě prohlásil, že jedním z klíčů k dlouhověkosti je konzumace zeleniny. Navíc přiznal, že „byl vegetariánem celý život“ a že vegetariánská strava „pomáhá snížit riziko onemocnění“.

John Scharffenberg, lékař a výživu: „Červené maso obsahuje hemové železo, které zvyšuje riziko vzniku rakoviny.“

Bylo provedeno několik studií, které zkoumaly souvislost mezi červeným masem a nemocemi, jako je rakovina. Například ve zprávě Světové zdravotnické organizace (WHO) zveřejněné v časopise The Lancet Oncology v roce 2015 byl tento druh potravin zařazen do skupiny 2A, tedy mezi ty, které jsou pravděpodobně karcinogenní.

Kromě toho zařadili zpracované maso do skupiny 1, která je považována za karcinogenní. V této zprávě (která analyzovala více než 800 studií) se uvádí, že konzumace 50 gramů tohoto produktu denně může zvýšit riziko rakoviny tlustého střeva o 18 %.

John Scharffenberg, lékař a výživu: „Červené maso obsahuje hemové železo, které zvyšuje riziko vzniku rakoviny.“
Přesunout se na začátek