Naše nugety z kedlubnu jsou vegetariánskou variantou klasických kuřecích nuget, jen bez masa. Máte chuť? Tak je vyzkoušejte!
Všichni znají kuřecí nugety, ale už jste někdy ochutnali nugety z kapusty? Nebudeme předbíhat, ale tvrdíme, že varianta ze zeleniny je ještě chutnější. Chcete se přesvědčit sami? Pak připravte tyto křupavé nugety z kapusty.
Jak snadno proměnit kedlubnu na křupavé nugety
Není nutné jíst vždy maso, že? Proto dnes připravíme křupavé nugety z kostiček kedlubny místo kuřecího masa. Obalené křupavou a pikantní strouhankou z strouhanky a parmazánu se tato zelenina promění v předkrm extra třídy, jehož příprava je navíc velmi jednoduchá.
Na nugety očistěte kedlubnu a nakrájejte ji na rovnoměrné kostky. Poté je obalte v trojobalu z strouhanky, strouhaného parmazánu a koření, jako je muškátový oříšek a paprika. Poté je osmažte na pánvi s rozpáleným olejem do křupava.
Malá rada: pokud chcete ušetřit tuk a kalorie, můžete nugety upéct v troubě nebo fritéze po dobu asi 20 minut. Aby se propečly rovnoměrně, je třeba je v polovině pečení jednou otočit.
Nugety z kedlubnu jsou obzvláště chutné, pokud je podáváte s omáčkou. My ho připravujeme z přírodního jogurtu, trochy citronové šťávy a kůry, soli a pepře. Jeho svěží chuť se skvěle hodí ke kedlubnu. Ale dobře se k nim hodí třeba i česneková omáčka.
Nugety z kedlubnu můžete jíst jako předkrm před televizí nebo jako lehkou večeři. Zkuste je ale ještě teplé jako náplň do salátu nebo jako přílohu k hranolkám nebo bramborové kaši k obědu. Chutnají i těm nejvybíravějším gurmánům.
Krokety z kedlubnu
Doba přípravy: 35 minut
Celková doba: 35 minut
Porce: 2
Ingredience
Na nugety:
- 2 střední kedlubny
- sůl podle chuti
- 2 lžíce mouky
- 2 vejce
- 80 g strouhanky
- 50 g čerstvého strouhaného parmazánu
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- pepř podle chuti
- olej na smažení
Na omáčku:
- 150 g přírodního jogurtu
- 1/2 bio citronu, kůra a šťáva
- 1 lžička medu
- sůl a pepř
Příprava
- Očistěte zelí a nakrájejte ho na kostky stejné velikosti, asi 2 cm silné.
- Kousky vařte v hrnci s mírně osolenou vodou asi 5–7 minut, dokud nezměknou. Opláchněte je studenou vodou a osušte papírovou utěrkou.
- Připravte si talíře na obalování. Na první talíř nasypte mouku, na druhý rozšlehané vejce a na třetí strouhanku smíchanou s nastrouhaným parmazánem, paprikou, muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- Kohlrabi nejprve obalte v mouce, poté v vejci a nakonec ve směsi strouhanky a parmazánu. Obal dobře přitlačte.
- Na pánvi rozehřejte olej a nugety osmažte ze všech stran dozlatova. Alternativně je můžete upéct v předehřáté troubě při teplotě 200 °C na plechu vyloženém pečícím papírem, asi 20 minut. Po polovině doby pečení nugety otočte.
- Mezitím smíchejte všechny ingredience na omáčku.
- Hotové kapustové nugety podávejte s omáčkou.