saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Nové zmrzliny a domácí recepty, abyste si léto užili (ještě víc)

Kuchařské nápady

Ať už si ji kupujeme v supermarketu nebo si ji připravujeme doma, zmrzlina je s příchodem horkých měsíců skvělým pomocníkem pro naše dobré zdraví. Není jen chutná.

Zmírňuje horko, hydratuje a obsahuje důležité živiny, jako je vápník, bílkoviny a vitamíny. Zmrzlina má mnoho výhod, ale jako všechno ostatní by se měla konzumovat s mírou. Dokonce může zlepšit náladu díky produkci serotoninu a dopaminu. Kdo může odolat smyslovému a emocionálnímu potěšení z zmrzliny?

Za prvé, díky své nízké teplotě poskytuje okamžitý pocit chladu, což je obzvláště příjemné v létě. V horkých dnech zmrzlina pomáhá udržovat příjemnější tělesnou teplotu. Za druhé, protože se skládá převážně z vody, přispívá k hydrataci organismu, což je při vysokých teplotách velmi důležité. Nezapomeňte, že zmrzlina, zejména ta z mléčných výrobků, je zdrojem vápníku, bílkovin, vitamínů a minerálů. A také energie, protože obsahuje sacharidy.

Zmrzlina v kornoutech

Kromě toho, že je zdravá, je zmrzlina k dispozici pro každý vkus. Existují kornouty, které jsou stále originálnější. Chcete vyzkoušet mango a vanilku? Nebo snad karamel a čokoládu? Zmrzlina typu bonbon – skutečné pokušení. Například bílá čokoláda s lesními ořechy, pistáciemi a mandlemi nebo křupavé sušenky a smetana.

Někteří dávají přednost zmrzlině v kelímcích, která je ideální pro společnou konzumaci. Co třeba tiramisu s kávou a mascarpone, inspirované Římem, nebo smetanový krém s mangovou omáčkou a kousky bílé čokolády? Velký úspěch má také sendvičový formát, zejména zmrzlina se sýrem, sušenkami a kousky malin. Pokud máte raději eskymáky, směs zmrzliny s ovocnou příchutí vás osvěží díky vysokému obsahu vody.

Ovocná zmrzlina

V supermarketu najdete velký výběr zmrzliny. A nejen to.

Domácí zmrzlina s sušenkami

Nové zmrzliny a domácí recepty, abyste si léto užili (ještě víc)

Ingredience:

4 vaječné bílky

250 ml smetany

12 sušenek Maria

1 čajová lžička skořice

100 ml kondenzovaného mléka

1 špetka soli

100 g hnědého cukru

Příprava

1. Sušenky rozdrobte a přidejte do kondenzovaného mléka. Přidejte skořici.

2. V misce smíchejte vaječné bílky s hnědým cukrem a šlehejte do pěny. Smetanu šlehejte do polotuhého stavu.

3. Přidejte šlehané vaječné bílky do smetany. Dobře promíchejte a přidejte kondenzované mléko s sušenkami a skořicí, opatrně promíchejte lžící.

4. Vložte do mrazáku a každou půlhodinu promíchejte metličkou, asi pětkrát, aby hmota nabrala objem.

5. Zmrzlinu podáváme s sušenkami a vaflemi.

Petit fours ze zmrazeného jogurtu s červenými bobulemi

Ingredience

1 balení malin

1 balení borůvek

12-15 jahod

500 g přírodního jogurtu s cukrem po řeckém způsobu

Příprava

1. Formu důkladně umyjte a do každé přihrádky formy dejte lžíci řeckého jogurtu, tak aby byly naplněny trochu více než z poloviny. Vložte do mrazáku a připravte bobule.

2. Maliny rozkrojte na poloviny, jahody nakrájejte na kolečka, odstraňte zelené části, borůvky nechte celé.

3. Formu vyjmeme z mrazáku a do středu dáme polovinu maliny, jednu borůvku a několik plátků jahod.

4. Přidáme ještě trochu jogurtu a dáme do mrazáku minimálně na 2 hodiny. Vyjmeme z formy a můžeme si pochutnat.

Jogurtová zmrzlina s maracujou

Nové zmrzliny a domácí recepty, abyste si léto užili (ještě víc)

Ingredience

7 přírodních jogurtů s cukrem

1 balení mražené maracujové dužiny

3 plody maracuji

12 kulatých zázvorových sušenek

Příprava

1. Smíchejte jogurty s předem rozmraženou dužinou marakuji.

2. Vystelte válcovité formy (vhodné pro zmrazování) potravinářskou fólií.

3. Rozřízněte plody marakuji a dužinu rozložte na zmrzlinu. Ozdobte zbývajícími zázvorovými sušenkami.

4. Omáčka: na mírném ohni smíchejte 1/2 sklenice vody, cukr a 1 čajovou lžičku kukuřičného škrobu. Před varem přidejte 1/2 čajové lžičky dužiny marakuji. Nechte vychladnout a smíchejte s 2 čajovými lžičkami pomerančového likéru.

5. Nalijte směs do formy a přikryjte víkem.

Vložte do mrazáku na 12 hodin. Během této doby zmrzlinu několikrát vyjměte a rozbijte vidličkou, aby se rozbily krystalky.

6. Zázvorové sušenky dejte na talíře.

7. Vyjměte zmrzlinu z formy (vyndejte ji několik minut před podáváním).

Ovocné kalipos

Ingredience:

1 sklenice melounové šťávy

1 sklenice citronové šťávy

1 sklenice pomerančové šťávy

1 hrst borůvek

1 hrst jahod

½ kiwi

Kousek melounu

Příprava

1. Nalijte citronovou šťávu do první formy. Přidejte několik bobulí borůvek a formu uzavřete.

2. Nalijte pomerančovou šťávu do druhé formy. Přidejte kousky jahod podle chuti a uzavřete.

3. Do poslední formy přidejte melounovou šťávu. Přidejte kousky kiwi a uzavřete.

4. Vložte všechny formy do mrazáku a nechte zmrazit alespoň na čtyři hodiny. Můžete podávat s ovocným salátem nebo kousky melounu, borůvkami nebo rybízem. Červené ovoce je bohaté na antioxidanty, které jsou prospěšné jak pro děti, tak pro dospělé.

Nové zmrzliny a domácí recepty, abyste si léto užili (ještě víc)
Přesunout se na začátek