Tady je recept na velmi jednoduchou, ale neobvyklou polévku z cukety. Je to celoroční zelenina, ale nejlepší a nejlevnější je právě v létě. Lehce dochucená chilli a česnekem se ukáže v celé své kráse.
Polévka z cukety
Masitá, křupavá, ale ne tak vodnatá jako okurka, cuketa je zelenina s mimořádně univerzálním použitím. Je vynikající syrová, marinovaná nebo v salátu, pečená, smažená a vařená. Díky své husté struktuře je také, jak brzy uvidíte, vynikající základ pro krémové polévky.
V tomto receptu ho kombinujeme s několika základními ingrediencemi, abychom získali sytou polévku. V létě nahradí celé jídlo. Je levná, postní a velmi chutná, proto se vyplatí uvařit hned velký hrnec, abyste měli po ruce jednoduchý a rychlý oběd na letní dny.
Krémová polévka z cukety
Ingredience
- 1 l vývaru
- 2 střední cukety
- 1-2 brambory
- 200 ml smetany 30 % tuku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 1 lžíce másla
- 1 malý svazek petržele
- Kůra z 1 citronu
- Sůl, pepř, kari
Cukety v polévce
Nejprve připravíme zeleninu na polévku z cuket. Cibuli nakrájíme na jemno, česnek nasekáme, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Cukety rozkrojíme podélně na čtvrtiny a poté na plátky.
S paprikou postupujeme podle toho, jak pikantní polévku chceme. Pokud chceme velmi pikantní polévku nebo máme papriky spíše jemné, nakrájíme je celé. Z pikantnějších paprik můžeme odstranit semínka, která obsahují nejvíce pálivých látek, a teprve poté je nakrájet.
V hrnci s tlustým dnem rozpustíme máslo. Když přestane pěnit, přidáme cibuli a osmažíme, dokud nezesklovatí. Přidáme česnek a chilli papričky.
Když zelenina změkne, přidejte cukety, osolte a trochu poduste. Zalijte vývarem, dochuťte lžičkou soli a přidejte brambory. Hrnec přikryjte pokličkou, snižte teplotu a vařte, dokud brambory nezměknou.
Na konci vaření dochutíme solí, pepřem a kari (nebo směsí kmínu a kurkumy). Posypeme ⅔ citronové kůry. Vaříme ještě několik minut.
Do hrnce přidáme smetanu. Polévku rozmixujeme do hladka. Pečlivě promícháme, přivedeme k varu a vypnete sporák. Polévku z cukety podáváme posypanou petrželkou.