saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

V létě jím jen takovou polévku. Mám ji raději než okurkovou a rajčatovou dohromady

Tady je recept na velmi jednoduchou, ale neobvyklou polévku z cukety. Je to celoroční zelenina, ale nejlepší a nejlevnější je právě v létě. Lehce dochucená chilli a česnekem se ukáže v celé své kráse.

Polévka z cukety

Masitá, křupavá, ale ne tak vodnatá jako okurka, cuketa je zelenina s mimořádně univerzálním použitím. Je vynikající syrová, marinovaná nebo v salátu, pečená, smažená a vařená. Díky své husté struktuře je také, jak brzy uvidíte, vynikající základ pro krémové polévky.

V tomto receptu ho kombinujeme s několika základními ingrediencemi, abychom získali sytou polévku. V létě nahradí celé jídlo. Je levná, postní a velmi chutná, proto se vyplatí uvařit hned velký hrnec, abyste měli po ruce jednoduchý a rychlý oběd na letní dny.

Krémová polévka z cukety

V létě jím jen takovou polévku. Mám ji raději než okurkovou a rajčatovou dohromady

Ingredience

  • 1 l vývaru
  • 2 střední cukety
  • 1-2 brambory
  • 200 ml smetany 30 % tuku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce másla
  • 1 malý svazek petržele
  • Kůra z 1 citronu
  • Sůl, pepř, kari

Cukety v polévce

Nejprve připravíme zeleninu na polévku z cuket. Cibuli nakrájíme na jemno, česnek nasekáme, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Cukety rozkrojíme podélně na čtvrtiny a poté na plátky.

S paprikou postupujeme podle toho, jak pikantní polévku chceme. Pokud chceme velmi pikantní polévku nebo máme papriky spíše jemné, nakrájíme je celé. Z pikantnějších paprik můžeme odstranit semínka, která obsahují nejvíce pálivých látek, a teprve poté je nakrájet.

V hrnci s tlustým dnem rozpustíme máslo. Když přestane pěnit, přidáme cibuli a osmažíme, dokud nezesklovatí. Přidáme česnek a chilli papričky.

V létě jím jen takovou polévku. Mám ji raději než okurkovou a rajčatovou dohromady

Když zelenina změkne, přidejte cukety, osolte a trochu poduste. Zalijte vývarem, dochuťte lžičkou soli a přidejte brambory. Hrnec přikryjte pokličkou, snižte teplotu a vařte, dokud brambory nezměknou.

Na konci vaření dochutíme solí, pepřem a kari (nebo směsí kmínu a kurkumy). Posypeme ⅔ citronové kůry. Vaříme ještě několik minut.

Do hrnce přidáme smetanu. Polévku rozmixujeme do hladka. Pečlivě promícháme, přivedeme k varu a vypnete sporák. Polévku z cukety podáváme posypanou petrželkou.

V létě jím jen takovou polévku. Mám ji raději než okurkovou a rajčatovou dohromady
Přesunout se na začátek