Toto ovoce je skutečným pokladem pro seniory, i když bylo zapomenuto. Mnozí znají jeho chuť pouze z želé, což je velká škoda. Pomáhá trávení, posiluje kosti a zlepšuje zrak. Lze ho koupit na místních trzích, ale roste také v domácích zahradách. Zjistěte, jak ho nejlépe konzumovat, abyste plně využili jeho sílu.
Kryžovník – zapomenuté české ovoce
Kryžovník je vlastně běžný název rostliny zvané rybíz kryžovníkový. Keř patří do čeledi rybízovitých a v přírodě se vyskytuje v jižní a střední Evropě, Asii, severní Africe a Americe.
V České republice je rybíz považován za zemědělskou plodinu. Jeho pěstování sahá až do starověku, kdy byl obzvláště ceněn Římany a Řeky. Ve středověku měl keř zvláštní místo v klášterech, kde ho pěstovali kněží. Najít ho bylo možné i na stolech šlechty.
Angrešt byl oblíbený pro svou charakteristickou kyselou a sladkou chuť. Ale to není vše. Již před staletími byly objeveny jeho blahodárné účinky, které se využívají dodnes.
Kdo by měl jíst ostružiny? Zvláštní skupina lidí by je měla jíst ve velkém množství
Ostružiny by měly být součástí stravy každého staršího člověka a těch, kteří chtějí dbát o své zdraví. Malé zelené kuličky jsou bohaté na vitamíny C, K a A. Kromě toho obsahují hodně železa, vápníku, draslíku, hořčíku a antokyanů. Zároveň jsou velmi nízkokalorické (pouze 44 kcal na 100 g plodů) a mají nízký glykemický index, který je 25. Jaký vliv má pravidelná konzumace ostružin?
Podpora trávicího systému
Kryžovník je dobrým zdrojem vlákniny a cenných pektinů. Obě tyto složky mají pozitivní vliv na trávicí procesy. Zajišťují správné trávení díky zvýšení vylučování žaludečních šťáv. Snižují nadýmání, zácpu a regulují rytmus stolice.
Ochrana kostí a kloubů
Zelené plody dodávají tělu prvky nezbytné pro stavbu kostí a kloubů. Dávka hořčíku, vápníku a vitamínu K zajistí potřebnou hustotu kostní tkáně. Kosti tak budou odolnější vůči zlomeninám a zabráníme rozvoji osteoporózy.
Konzumace ostružin posiluje klouby. Tato delikatesa se doporučuje pacientům trpícím artritidou. Plody zmírňují bolest, zklidňují zánět a zarudnutí kloubů.
Péče o unavené oči
Konzumace ostružin doplní potřebu vitamínu A a luteinu, tedy látek odpovědných za zdraví zraku. Je zvláště vhodná pro lidi trpící únavou a suchostí očí. Působí preventivně při onemocnění sítnice oka a zlepšuje zrak.
Podpora nervového systému
Hořčík a řada vitamínů skupiny B podporují nervový systém. Konzumace ostružin pomáhá zmírnit příznaky nadměrného stresu. Usnadňuje relaxaci a usínání. Kromě toho zlepšuje paměť, koncentraci a kognitivní funkce.
Kontraindikace
Bohužel ne každý si může dovolit jíst ostružiny. Navzdory mnoha výhodám by se jim měli vyhýbat lidé s onemocněními, jako jsou vřed žaludku nebo dvanácterníku, zánět střev, problémy s ledvinami. U lidí s alergií na bobulové ovoce, jako jsou například rybíz, mohou ostružiny vyvolat alergickou reakci.
Jak jíst ostružiny? Jak je použít v kuchyni
Pokud chceme maximálně využít prospěšné vlastnosti ostružin, měli bychom je konzumovat syrové, spolu se slupkou. Plody stačí opláchnout pod tekoucí vodou a jsou připravené k konzumaci. Čerstvé plody lze přidávat do dezertů, jako jsou želé, zmrzlina, šlehačka. Lze je úspěšně použít do ovocných nebo zeleninových koktejlů.
Kromě toho se ostružiny hojně používají k přípravě konzerv. Vyrábí se z nich vynikající džemy, marmelády, džusy a kompoty.