Vyhazujete slupku z melounu? To je velká chyba. Lze ji využít jednoduchým a chutným způsobem. Vyzkoušejte to jednou a tento recept si navždy zapíšete do svého zápisníku.
Co dělat se slupkou z melounu?
Léto a teplé dny vybízejí k osvěžujícím nápojům. V tomto období je obzvláště oblíbený meloun. Věděli jste, že slupka tohoto ovoce tvoří až 30 % jeho celkové hmotnosti? Vzhledem k tomu, že nás při nákupu stojí tolik, je škoda ji vyhazovat do koše.
Mnoho lidí neví, co s melounovou slupkou dělat. Právě pro ně je určen následující recept. Slupku nastrouhejte na struhadle a přidejte několik jednoduchých ingrediencí. Chuť ovoce vás bude těšit dlouhé dny.
Každý rok připravuji takové okurky na zimu. Jsou dokonce lepší než nakládané.
Druhý život pro slupky melounu
V tomto receptu slupky melounu nevyhazujeme. Nepoužíváme je ani jako hnojivo. Nastrouhejte zbytky ovoce na struhadle a uzavřete do sklenic. Návod na přípravu těchto lahůdek a seznam ingrediencí najdete v textu níže.
Ingredience
vodní meloun o hmotnosti asi 2,5 kg
2 citrony
250 g cukru
1 čajová lžička skořice
Recept na karamelizovanou vodní melounovou slupku krok za krokem
Vodní meloun nakrájejte na malé kousky. Oddělte dužinu od slupky a odložte stranou. Vnitřní část slupky (bez vnější části) nastrouhejte na hrubém struhadle. Nastrouhanou slupku dejte do hrnce.
Jeden citron důkladně umyjte. Žlutou část slupky nastrouhejte do hrnce s melounem. Poté rozkrojte ovoce na polovinu, vymačkejte z něj šťávu a přidejte k ostatním ingrediencím.
Do hrnce nasypte 250 g cukru. Ingredience promíchejte. Nádobu zakryjte a odložte na 15-20 minut.
Dužinu melounu sceďte přes cedník do samostatné misky. Do získané šťávy vymačkejte šťávu z druhého citronu. Poté tekutinu přeceďte přes síto. Zbytky dužiny ze síta přendejte do hrnce s nastrouhanou kůrou a šťávu odložte do lednice k pití.
Hrnec s kůrou postavte na sporák a přiveďte k varu. Seberte pěnu, která se nahromadí na povrchu. Přidejte 1 čajovou lžičku skořice, promíchejte a vařte ještě asi 45 minut.
Po uplynutí této doby přendejte hmotu do čistých a suchých sklenic. Uzavřete víčky a nechte vychladnout. Melounový džem podávejte k sendvičům, palačinkám nebo sladkým lívancům.