Většina z nás citrony skladuje volně v ledničce nebo je hodí do přihrádky na zeleninu. To je chyba, která může zkrátit dobu jejich skladovatelnosti. Existuje jednoduchý způsob, jak citrusové plody uchovat šťavnaté mnohem déle.
Zjistěte, jak udělat citrony šťavnaté a čerstvé.
Citrony jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce – skvěle se hodí do čaje, jídel, dezertů a domácích směsí. Problém je, že často rychle vysychají nebo ztrácejí chuť. Málokdo ví, že jejich trvanlivost lze prodloužit pomocí domácího a velmi účinného způsobu. Místo toho, abyste je skladovali volně v lednici, stačí provést malou změnu, díky které si budete moci vychutnat jejich čerstvost i několik dní.
Tento trik opravdu funguje
Obvykle dáváme citrony do lednice bez jakékoli ochrany. Bohužel už po několika dnech začne ovoce vysychat, tvrdnout a ztrácet své vlastnosti. Existuje však velmi jednoduchý způsob, jak tomu zabránit. Stačí vzít čistou sklenici, vložit do ní celé, nerozřezané citrony a zalít je studenou vodou.
Poté sklenici uzavřete a vložte do ledničky. Díky tomu, že jsou citrusové plody zcela ponořené ve vodě, zachovávají si vlhkost a neztrácejí šťávu. Tento trik umožňuje zachovat čerstvost ovoce i několik dní. Je třeba si uvědomit, že vodu ve sklenici je třeba měnit přibližně každé tři dny – pak bude účinek nejlepší.
Polovičky citronu lze také dobře uchovat
A co dělat, když máme jen kousek citronu, například po přidání do čaje nebo salátu? Taková polovina obvykle rychle zkazí nebo nasákne pachy z ledničky. Naštěstí i na to existuje způsob. Nejlepší je dát polovinu citronu do suché uzavřené nádoby a schovat do ledničky. Krabice ochrání ovoce před ztrátou aroma a vlhkosti a také zabrání pronikání pachů z jiných potravin.