saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Nahrazují jím bílý cukr. Škodí si tak z vlastní vůle.

Nadměrná konzumace cukru může vést k velmi vážným zdravotním problémům, včetně nadváhy, obezity, kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky typu 2, zubního kazu a paradentózy. V souvislosti s tím mnoho lidí hledá alternativu k klasickému bílému cukru a obrací se zejména k třtinovému cukru. Je tento náhradní produkt opravdu nejlepší volbou?

Největší přínos pro zdraví získáme, pokud výrazně omezíme konzumaci cukru.

Bílý cukr a třtinový cukr – jaký je mezi nimi rozdíl?

Nahrazují jím bílý cukr. Škodí si tak z vlastní vůle.

Bílý cukr je bezpochyby jednou z nejpopulárnějších látek na světě, která se používá k sladění jídla a nápojů. Bílý cukr se získává z cukrové řepy a třtinový cukr, jak již název napovídá, z cukrové třtiny.

Bílý cukr je rafinovaný produkt, což znamená, že prochází procesem čištění, při kterém se z něj odstraňují minerály a melasa, a konečný potravinový produkt, který se dostává do obchodů, obsahuje převážně sacharózu. Třtinový cukr se obvykle prodává v nerafinované formě a obsahuje malé množství třtinové melasy, která mu dodává hnědou barvu, ale také svědčí o obsahu minerálů, jako je železo, hořčík a vápník.

Bohužel obsah zmíněných minerálů v nerafinovaném třtinovém cukru je tak zanedbatelný, že je těžké hovořit o významném přínosu pro organismus při jeho konzumaci. Hlavní složkou třtinového a bílého cukru je sacharóza, která při nadměrném příjmu do organismu vede k negativním důsledkům pro zdraví.

Další rozdíl mezi bílým a třtinovým cukrem se týká kalorické hodnoty. 100 g bílého cukru obsahuje asi 400–405 kcal, zatímco 100 g třtinového cukru obsahuje asi 395 kcal.

Bílý cukr a třtinový cukr – který z nich je zdravější?

Nahrazují jím bílý cukr. Škodí si tak z vlastní vůle.

Vzhledem k tomu, že třtinový cukr obsahuje malé, ale přesto množství minerálů, na rozdíl od bílého cukru, který je neobsahuje vůbec, a že je o něco méně kalorický než bílý cukr, je „na papíře“ z hlediska péče o zdraví lepší volbou.

Čím více melasy je v třtinovém cukru, tím více minerálů obsahuje. Kromě toho vyšší obsah melasy v třtinovém cukru znamená, že obsahuje méně škodlivé sacharózy.

Je však třeba poznamenat, že navzdory nižšímu obsahu kalorií a vyššímu obsahu minerálů v třtinovém cukru, sacharóza v něm obsažená nečiní tento produkt zdravým. Bez ohledu na to, zda konzumujeme bílý nebo třtinový cukr, největší přínos pro zdraví získáme, pokud výrazně omezeníme konzumaci uvedených cukrů.

Nahrazují jím bílý cukr. Škodí si tak z vlastní vůle.
Přesunout se na začátek