Nadměrná konzumace cukru může vést k velmi vážným zdravotním problémům, včetně nadváhy, obezity, kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky typu 2, zubního kazu a paradentózy. V souvislosti s tím mnoho lidí hledá alternativu k klasickému bílému cukru a obrací se zejména k třtinovému cukru. Je tento náhradní produkt opravdu nejlepší volbou?
Největší přínos pro zdraví získáme, pokud výrazně omezíme konzumaci cukru.
Bílý cukr a třtinový cukr – jaký je mezi nimi rozdíl?
Bílý cukr je bezpochyby jednou z nejpopulárnějších látek na světě, která se používá k sladění jídla a nápojů. Bílý cukr se získává z cukrové řepy a třtinový cukr, jak již název napovídá, z cukrové třtiny.
Bílý cukr je rafinovaný produkt, což znamená, že prochází procesem čištění, při kterém se z něj odstraňují minerály a melasa, a konečný potravinový produkt, který se dostává do obchodů, obsahuje převážně sacharózu. Třtinový cukr se obvykle prodává v nerafinované formě a obsahuje malé množství třtinové melasy, která mu dodává hnědou barvu, ale také svědčí o obsahu minerálů, jako je železo, hořčík a vápník.
Bohužel obsah zmíněných minerálů v nerafinovaném třtinovém cukru je tak zanedbatelný, že je těžké hovořit o významném přínosu pro organismus při jeho konzumaci. Hlavní složkou třtinového a bílého cukru je sacharóza, která při nadměrném příjmu do organismu vede k negativním důsledkům pro zdraví.
Další rozdíl mezi bílým a třtinovým cukrem se týká kalorické hodnoty. 100 g bílého cukru obsahuje asi 400–405 kcal, zatímco 100 g třtinového cukru obsahuje asi 395 kcal.
Bílý cukr a třtinový cukr – který z nich je zdravější?
Vzhledem k tomu, že třtinový cukr obsahuje malé, ale přesto množství minerálů, na rozdíl od bílého cukru, který je neobsahuje vůbec, a že je o něco méně kalorický než bílý cukr, je „na papíře“ z hlediska péče o zdraví lepší volbou.
Čím více melasy je v třtinovém cukru, tím více minerálů obsahuje. Kromě toho vyšší obsah melasy v třtinovém cukru znamená, že obsahuje méně škodlivé sacharózy.
Je však třeba poznamenat, že navzdory nižšímu obsahu kalorií a vyššímu obsahu minerálů v třtinovém cukru, sacharóza v něm obsažená nečiní tento produkt zdravým. Bez ohledu na to, zda konzumujeme bílý nebo třtinový cukr, největší přínos pro zdraví získáme, pokud výrazně omezeníme konzumaci uvedených cukrů.