saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Tato zelenina může být jedovatá, ale Češi ji stále konzumují ve velkém množství.

Stručková fazole může být jedovatá.

Lusková fazole je opravdovou pochoutkou pro gurmány, ale málokdo ví, že obsahuje jedovatou látku. Fazole je třeba správně připravit, aby se předešlo problémům. O co jde?

  • Lusková fazole pochází z Ameriky, ale v České republice je oblíbenou sezónní a kulturní zeleninou.
  • V syrovém stavu může být jedovatá kvůli fazinu – vyžaduje důkladné vaření.
  • Je třeba se vyvarovat lusků se skvrnami a zeleninu vždy dobře umýt a očistit.
  • Obsahuje vitamíny, vlákninu a antioxidanty – podporuje trávení a chrání před nemocemi.

Tato zelenina může být jedovatá, ale Češi ji stále konzumují ve velkém množství.

Lusková fazole – zdravá zelenina, ale pouze po uvaření

Lusková fazole, neboli odrůda fazole obecné (Phaseolus vulgaris), je druh jednoleté rostliny patřící do čeledi bobovitých (Fabaceae). Ačkoli ji jíme v Evropě, pochází z Jižní a Střední Ameriky. V Česku se uchytila bez problémů a vyskytuje se u nás výhradně jako kulturní rostlina.

Češi mají fazole rádi.

Běžné fazole se konzumují ve formě semínek, zatímco odrůdy fazolí, o kterých zde píšeme, se jedí ve forměcelých lusků. V Česku je sezóna fazolí na konci června a začátku července. V tomto období je k dostání v obchodech v čerstvé formě, bez zmrazení a zpravidla za rozumnou cenu.

Lusková fazole – může být jedovatá?

Lusková fazole je v České republice velmi oblíbená zelenina, kterou jíme zmrazenou po celý rok. Je to křupavá, chutná a zdravá zelenina. Nesprávná příprava fazolí však může způsobit, že budou jedovaté. Obsahují totiž fazín. Jedná se o toxickou látku, která může vyvolat zvracení, nevolnost a bolesti břicha. Fazole je nutné správně připravit, aby se zbavily škodlivých látek.

To ale není vše – je třeba také věnovat pozornost skvrnám, které se objevují na luscích. Jejich příčinou je teplotní stres, škůdci nebo bakterie. V takovém případě by se zelenina neměla konzumovat, ale vyhodit do odpadu. Jak zajistit, aby konzumace fazolí nepředstavovala nebezpečí pro nás a naši rodinu? Dodržujte následující jednoduchá pravidla:

Tato zelenina může být jedovatá, ale Češi ji stále konzumují ve velkém množství.

  • Mytí – fazole je třeba důkladně umýt pod tekoucí vodou.
  • Odstranění vad – poškozené části je třeba odříznout a skvrnité lusky odstranit.
  • Důkladné tepelné zpracování – fazole je třeba vařit v vroucí vodě po dostatečně dlouhou dobu.

Jak připravit fazole?

V obchodě je také třeba dávat pozor – vhodné fazole mají jasně zelenou barvu, pevnou konzistenci a nejsou skvrnité. V případě žluté odrůdy by samozřejmě měla být barva jasně žlutá, nikoli zelená.

Tato zelenina může být jedovatá, ale Češi ji stále konzumují ve velkém množství.
Přesunout se na začátek