Tento plod je nenápadný, ale skrývá v sobě celé bohatství zdraví prospěšných složek. Široce se používá v kuchyni, kde nejen nasytí prázdný žaludek, ale také pečuje zejména o srdce. V České republice ho najdete prakticky na každém kroku. Bohužel, mnoho lidí ho stále ignoruje. Určitě se seznamte s jeho vlastnostmi, použitím a informacemi.
- Mirabalky jsou mimořádně zdravé plody. V České republice jsou podceňovány.
- Jejich široké použití v kuchyni vás možná překvapí.
- Seznamte se s vlastnostmi mirabalek v další části textu.
Mirabalky jsou sezónní ovoce, jehož sběr obvykle začíná v červenci. Bohužel mnoho lidí stále ignoruje jejich existenci. To je chyba, protože jsou nejen chutné, ale také podporují správné fungování organismu. Určitě se seznamte s vlastnostmi tohoto neobvyklého ovoce.
Mirabelky – velmi zdravé ovoce
Tento nedoceněný poddruh švestky je zdrojem mnoha živin. Mirabelky obsahují vitamíny A, C, E a vitamíny skupiny B, stejně jako draslík, fosfor, hořčík a železo. Neměli bychom také zapomínat, že toto ovoce je zdrojem vlákniny a antioxidantů.
Díky obsahu výše uvedených složek mohou být mirabelky ideálním doplňkem zdravé stravy. Tyto plody posilují imunitu, podporují činnost nervového systému, regulují trávení a posilují kosti a klouby.
Kromě toho mirabelky pomáhají udržovat normální krevní tlak. To zase snižuje riziko nebezpečné hypertenze a vzniku různých kardiovaskulárních onemocnění. Jejich pravidelná konzumace může být dobrým doplňkem preventivních opatření na ochranu srdce.
Jak je použít v kuchyni?
Mirabile jsou mimořádně vděčné ovoce, které lze v kuchyni použít na mnoho způsobů.
Ačkoli se obvykle používají jako přísada do sladkých konzerv, lze je použít i jako přílohu k masu. Využijte je, pokud chcete připravit chutné domácí pokrmy.
Z mirabelek lze připravit mimo jiné:
kompot;
džem;
ovocnou polévku;
koláč;
likér;
omáčku k masu.