Pokud vás už nebaví jíst ráno ovesnou kaši, vzdát se jí. Nic tím neztratíte, pokud ji nahradíte jinou zdravou snídaní, která vám navíc může pomoci zhubnout, protože dlouho zasytí, je výživná a velmi chutná. Vždy s ní začněte den a už nebudete mít chuť na svačiny mezi jídly.
Krupicovou kaši můžete jíst se sezónním ovocem, ořechy, jogurtem a dalšími přísadami. Pak bude ještě chutnější.
V letních dnech jsou nejvhodnější lehké, ale zároveň vitamínové, výživné a syté snídaně. Není divu, že tolik polských žen miluje ovesné vločky, které jsou velmi zdravé, ale existuje ještě lepší varianta, která se skvěle hodí jako ranní jídlo.
Mluvíme samozřejmě o zapomenuté krupici, která se postupně vrací do módy. Pokud ji zařadíte do svého jídelníčku na stálé bázi, určitě to bude mít pozitivní vliv na vaše zdraví, imunitu i vzhled.
Ječmenná kaše – proč ji jíst k snídani?
Ječmenná kaše je lidový název pokrmu připraveného z ječné krupice, která se získává z loupaného zrna prosa a po uvaření se může stát jednou z nejlepších snídaní bez lepku a s přirozeně nízkým glykemickým indexem.
Je známá po staletí (jedná se o jednu z nejstarších obilnin), má charakteristickou žlutou barvu a tvar malých kulatých zrn. Vypadá jednoduše, ale dlouho sytí a dodává tělu cenné vitamíny a živiny, které mají pozitivní vliv na pohodu, odolnost a koncentraci.
Jaké jsou vlastnosti krupice? Pomáhá hubnout, a to je jen začátek
Krupice je vynikajícím zdrojem energie, která se uvolňuje postupně, takže po jejím konzumu zůstává pocit sytosti na dlouhou dobu. To zabraňuje snackování a tím přispívá k hubnutí.
Obsahuje mnoho bílkovin, vitamíny skupiny B, včetně B1, B3, B6, kyselinu pantotenovou a listovou, které jsou nezbytné pro správné fungování nervového systému, metabolismu a mnoha dalších procesů v lidském těle.
Je také vynikajícím zdrojem vlákniny, která podporuje trávení, udržuje metabolismus a klouby, předchází anémii a obsahuje železo, hořčík, fosfor, měď, zinek a draslík. Tím podporuje imunitu, zdraví kostí a zubů, má protizánětlivé účinky a pečuje o rovnováhu tekutin v organismu.
Jak uvařit pohanka, která ohromí svou chutí? V létě určitě s ovocem
Recept závisí do značné míry na vašich preferencích, protože můžete měnit přísady, které do něj přidáváte. Základem je však vždy ječmenná krupice, kterou je třeba nejprve opražit na suché pánvi, aby se odstranila hořkost. No, pokud vám to nevadí.
Poté ječmennou krupici propláchněte vroucí vodou a vařte asi 20 minut s vodou nebo mlékem v poměru 1:2. Přidejte například skořici, vanilku, ořechy a med. Jelikož je léto, nezapomeňte přidat čerstvé ovoce a samozřejmě přírodní jogurt.