Domácí recepty s bramborami.
Objevte nejlepší recepty s bramborami: jednoduché, levné a pro každý vkus. Pečené, v ragú, smažené nebo v salátu. Budete překvapeni!
Brambory jsou bezpochyby jednou z nejoblíbenějších a nejcennějších surovin v kuchyních celého světa. Jsou levné, výživné a vždy dostupné, jsou součástí tradičních i moderních receptů a hodí se jak do jednoduchých, tak do složitějších pokrmů.
Díky své velké univerzálnosti je lze připravovat tisíci způsoby: zapékat, smažit, vařit, dusit nebo vařit v páře. Skvěle se hodí k zelenině, masu, rybám nebo omáčkám a mohou být ideální přílohou nebo základem plnohodnotného jídla.
Pokud chcete maximálně využít tuto skromnou, ale velmi chutnou surovinu, objevte všechny tyto nápady a obohaťte svůj každodenní jídelníček.
Recepty s bramborami pečenými v troubě
Křupavé brambory pečené v troubě: nakrájejte brambory na plátky, smíchejte s olivovým olejem, solí a rozmarýnem. Pečte při 200 °C, dokud brambory nezískají zlatavě hnědou barvu a nebudou křupavé zvenku a měkké uvnitř.
Brambory plněné sýrem a slaninou: upečte celé brambory, rozkrojte je na polovinu a naplňte směsí strouhaného sýra, křupavé slaniny a smetany. Před podáváním zapečte pod grilem.
Brambory hasselback: udělejte tenké řezy, které nedosahují až ke dnu, potřete olejem a pečte s bylinkami. Výsledek bude nejen chutný, ale i velmi hezký.
Pečené brambory s kořením a česnekem: nakrájejte na kostky nebo kolečka, dochuťte paprikou, kurkumou, nasekaným česnekem a pokapejte olejem. Ideální jako příloha.
Často kladené otázky
- Jaké odrůdy brambor se nejlépe hodí na smažení, vaření nebo pečení?
- Každá odrůda má svou vlastní strukturu: moučnaté se hodí spíše na pyré a pečení, pevné na saláty a ragú.
- Lze zmrazit vařené brambory?
- Ano, ale záleží na způsobu přípravy. Smažené brambory po rozmrazení ztrácejí svou strukturu, ale dušené nebo šťouchané ji zachovávají.
- Jaký recept s bramborami lze rychle připravit na lehkou večeři?
- Brambory v mikrovlnné troubě s máslem a kořením – rychlá, zdravá a chutná varianta.
- Jak zabránit bramborám, aby při čištění zčernaly?
- Nechte je v studené vodě s přidaným citronem nebo octem, aby se zabránilo oxidaci.
- Jak vybrat nejlepší brambory pro každý recept: Moučnaté odrůdy (kyselé, monaliza) jsou vhodnější pro pečení a pyré. Tvrdé odrůdy (kennebek, red pontiac) lépe snášejí vaření a smažení.
- Tajemství křupavé nebo měkké kůrky: před smažením namočte a dobře osušte. Pro krémovou konzistenci přidejte máslo nebo horké mléko.
- Skladování uvařených brambor: v chladničce v uzavřené nádobě do 3 dnů. Smažené brambory je lepší nemrazit, dušené nebo šťouchané lze zmrazit.
- Vařené brambory s bylinkami: Jednoduché, ale chutné, s petrželkou nebo koprem a pokapané extra panenským olivovým olejem.
- Teplý salát z brambor a lososa: Vařené brambory, uzený losos, rukola a hořčičná zálivka. Ideální pro lehkou večeři.
- Brambory na páře se zeleninou: připravte na páře s mrkví, brokolicí a cuketou. Ideální jako zdravá příloha.
- Ideální domácí bramborové chipsy: nakrájejte brambory na hranolky, namočte do studené vody, dobře osušte a smažte ve dvou vlnách, aby byly křupavé zvenku a měkké uvnitř.
- Brambory bravas: Smažte brambory a podávejte s pikantní omáčkou z rajčat, papriky a česneku. Nepřekonatelná předkrm.
- Tradiční bramborová tortilla: S cibulí nebo bez, toto kultovní jídlo španělské kuchyně není třeba představovat.
- Křupavé bramborové lupínky: Brambory dobře umyjte, nakrájejte na velmi tenké plátky, osušte a smažte na rozpáleném oleji. Před podáváním osolte.
Bramborové ragú s chorizem: klasické jídlo s výraznou chutí, které vás zahřeje v chladném počasí. Osmažte cibuli, česnek a chorizo, přidejte nakrájené brambory, zalijte vývarem a vařte do měkka.
Brambory po riojsku: podobné předchozímu jídlu, ale s přidáním pepře a bobkového listu, které mu dodávají tradičnější a sytější chuť.
Venkovský salát s bramborami: vařené brambory, vařené vejce, tuňák, paprika, cibule a zálivka z oleje a octa. Čerstvé a syté.
Krémové bramborové pyré: uvařte brambory a rozmačkejte je s máslem a horkým mlékem. Přidejte sůl a muškátový oříšek pro jemný a chutný výsledek.