saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Káva, ideální pro diabetiky. Pijte ji také pro zdraví střev a srdce

Jaká je zdravá alternativa k tradiční kávě? Tato otázka se, navzdory zdání, klade stále častěji. Ve skutečnosti existuje mnoho nápojů, které mohou nahradit kávu, kterou pijete každé ráno – budou připomínat její chuť, aroma a dokonce i vlastnosti. Dnes se podíváme na kávu z topinamburu. Co je na ní zvláštního? Stojí za to ji pít? Ověříme to.

Káva z topinamburu je ideálním nápojem pro diabetiky, ale nejen pro ně. Jaké vlastnosti má tento nápoj?

Obsah:

  • 01 Topinambur – co to je?
  • 02 Topinambur – co obsahuje?
  • 03 Vlastnosti topinamburu
  • 04 Káva z topinamburu – co to je?
  • 05 Vlastnosti kávy z topinamburu
  • 06 Jak pít kávu z topinamburu?

Topinambur – co to je?

Káva, ideální pro diabetiky. Pijte ji také pro zdraví střev a srdce

Topinambur (hlíza slunečnice) se vůbec nespojuje s kávou, ani s žádným jiným nápojem. Je to zelenina, jejíž jedlá část je hlíza. Vzhledem připomíná kořen zázvoru nebo kurkumy, chutí pak ořechy nebo artyčoky. Topinambur lze vařit, smažit, zapékat (a dokonce jíst syrový) a nahradit jím například brambory.

Topinambur pochází ze Severní Ameriky a je příbuzný slunečnici obecné. Do Evropy se dostal díky Kryštofu Kolumbovi. Dnes se široce používá nejen v kuchyni, ale také v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. V Polsku je stále populárnější.

Topinambur – co obsahuje?

Hlízy topinamburu obsahují hlavně sacharidy a malé množství bílkovin a tuků, a samozřejmě také vitamíny a minerální látky. Nejdůležitější složkou topinamburu je inulin. Jedná se o sloučeninu ze skupiny polysacharidů (sacharidů), která patří do skupiny fruktooligosacharidů. Je živnou půdou pro prospěšné bakterie žijící v zažívacím traktu, zajišťuje správné složení střevní mikroflóry a brání růstu choroboplodných bakterií.

Topinambur také obsahuje relativně velké množství draslíku. V menším množství obsahuje mimo jiné vitamín C, vitamín B1, vápník a železo. Je nízkokalorický.

Vlastnosti topinamburu

Mnoho prospěšných vlastností topinamburu je dáno obsahem inulinu. Inulin je prebiotikum, jeho konzumace je spojena s růstem střevní flóry prospěšné pro zdraví. Konzumace inulinu může přispět ke zvýšení vstřebávání některých minerálních látek (včetně hořčíku a vápníku) a také k udržení normální peristaltiky střev (topinambur může být úspěšně používán lidmi trpícími zácpou a jinými zažívacími problémy). Studie také ukázaly, že příjem inulinu do organismu je spojen se snížením hladiny glukózy v krvi nalačno a může také přispívat ke snížení hladiny „špatného“ LDL cholesterolu.

Důležitou složkou topinamburu je také draslík. Připomeňme, že se jedná o jednu z nejdůležitějších složek podílejících se na snižování krevního tlaku.

Káva z topinamburu – co to je?

Lidé, kteří hledají alternativu k tradiční kávě, se zajímají zejména o kávu z topinamburu. Vyrábí se z pražených oddenků topinamburu. Často se kombinuje s praženým kořenem pampelišky a kořením, jako je skořice, kardamom nebo hřebíček. Káva z topinamburu má charakteristickou ořechovo-fíkovou chuť s lehkou sladkostí a zemitou příchutí. Neobsahuje kofein, proto je dobrou volbou pro ty, kteří chtějí omezit konzumaci kofeinu nebo jej nemohou konzumovat.

Vlastnosti kávy z topinamburu

Kávě z topinamburu (kávě z hlíznaté slunečnice) se připisuje mnoho prospěšných vlastností. Jakých?

Káva z topinamburu obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům. Může tak zpomalovat procesy stárnutí a chránit buňky před poškozením. Obsahuje také vitamíny skupiny B, draslík, hořčík a železo, které jsou nezbytné pro udržení zdraví a normální fungování organismu. Pravidelná konzumace posiluje imunitu, koncentraci a paměť.

Káva, ideální pro diabetiky. Pijte ji také pro zdraví střev a srdce

Káva z topinamburu může díky obsahu inulinu příznivě ovlivňovat hladinu cukru v krvi. Je prezentována jako nápoj ideální pro diabetiky, zejména v kombinaci s pampeliškou, která zesiluje účinek topinamburu. Tento nápoj je také dobrou volbou pro trávicí systém. Inulin obsažený v topinamburu podporuje peristaltiku střev a může zlepšit zdraví střev.

Pravidelná konzumace kávy z topinamburu může také pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi a udržovat zdraví kardiovaskulárního systému. Tento nápoj neobsahuje kofein, což ho činí vhodným pro lidi, kteří chtějí nebo musí kofein vynechat. I když neobsahuje kofein, má povzbuzující účinky, proto je dobré pít kávu z topinamburu ráno jako tradiční kávu.

Jak pít kávu z topinamburu?

Můžete si koupit hotovou kávu z topinamburu (najdete ji zejména v obchodech se zdravou výživou), ale můžete si ji také zkusit připravit sami od základu, i když, nebudeme si nic namlouvat, je to poměrně pracný proces.

K přípravě kávy z topinamburu budeme samozřejmě potřebovat topinambur. Je třeba ho umýt, důkladně otřít a poté nakrájet na malé kousky (bez slupky). Takto připravený topinambur musí několik hodin zrát v troubě – hlavní je, aby vyschl. Nejvhodnějšími podmínkami se považuje teplota 50 stupňů a termokonvekce (dvířka trouby musí být pootevřená). Topinambur musí být v troubě celkem 3-4 hodiny. Jedno sušení však nestačí. Proces sušení topinamburu je třeba opakovat po dobu tří dnů (3-4 hodiny denně).

Další fází je pražení (má rozhodující význam pro dosažení požadované chuti). Když je topinambur suchý, je třeba ho vložit do trouby předehřáté na 200 stupňů a nechat 20 minut. Na konci je třeba ho rozemlít v mlýnku na kávu těsně před konzumací.

1-2 čajové lžičky mletého topinamburu zalijte vroucí vodou (asi 200 ml na porci) a nechte louhovat asi 3-5 minut. Hotovou kávu z topinamburu můžete podávat samostatně nebo s přísadami, například s mlékem.

Káva, ideální pro diabetiky. Pijte ji také pro zdraví střev a srdce
Přesunout se na začátek