saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Mnoho Čechů přidává takové mléko do kávy každý den. Nejhorší volba

Den bez kávy je ztracený den. Snad žádný nápoj tak neprobudí jako káva, když otevřete oči v 6 ráno a přemýšlíte o smyslu své existence. Nejlepší je pít černou kávu, ale ne každému chutná. Je však třeba dávat pozor na přísady, protože mohou z vaší kávy udělat nápoj, který obsahuje více kalorií než velký kousek pizzy.

Právě mléko dělá z kávy dezert.

Je třeba to říci jednou provždy: káva je prospěšná pro zdraví. Má mnoho úžasných vlastností, které podporují organismus, a tvrzení, že z těla vyplavuje velké množství hořčíku, je mýtus. Konzumace kávy má příznivý vliv na metabolismus, zabraňuje stárnutí buněk, povzbuzuje organismus a podporuje koncentraci. Těchto výhod je mnohem více a dalo by se o nich mluvit celé hodiny. Některé studie dokonce přímo uvádějí, že káva může pomoci snížit riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění mozku. Je jen třeba vědět, jak ji pít. Dietolog Bartek Kulczyński radí, jak mohou přísady proměnit zdravou kávu v nezdravou kalorickou bombu.

Mnoho Čechů přidává takové mléko do kávy každý den. Nejhorší volba

Taková káva nepřináší nic dobrého. Vyhněte se těmto přísadám

Mohlo by se zdát, že nejhorší přísadou je cukr a možná sirupy do kávy. Tolik se mluví o jeho škodlivosti a o tom, že by se měl vyhýbat. Existují však ještě škodlivější produkty, jako je kondenzované mléko s cukrem. Nejenže obsahuje cukr, ale také mnoho dalších přísad. Díky nim se káva stává dezertem. Dietolog zdůrazňuje, že tato přísada je škodlivá především pro diabetiky. Mnohem lepší je přidat neslazené kondenzované mléko.

Dalším produktem je práškový náhražka mléka. Může být chutná, ale není příliš zdravá. Ačkoli je na obalu často uvedeno „s mlékem“, složení produktu hovoří o něčem jiném. Většinu tvoří hlavně glukózový sirup, hydrogenované rostlinné tuky, emulgátory a fosfáty. Všechny tyto přísady nemají žádné výživné vlastnosti a jejich pravidelná konzumace může narušit fungování trávicího systému a přispívat k zánětlivým procesům. Navzdory krémové konzistenci a jemné chuti se jedná o zpracované produkty, které by měly být zcela vyloučeny ze stravy.

Mnoho Čechů přidává takové mléko do kávy každý den. Nejhorší volba

Jakou kávu pít, aby neškodila zdraví?

Nejlepší volbou je černá káva, tedy bez přidaného cukru, kondenzovaného mléka nebo náhražek mléka. Pokud si někdo nedokáže představit nápoj bez mléčné příchuti, stojí za to vyzkoušet rostlinné mléko (bez cukru) nebo klasické mléko. Dobrou alternativou jsou také koření: skořice, kardamon nebo muškátový oříšek, které nejen obohacují chuť, ale také podporují trávení a regulují hladinu cukru v krvi.

Je třeba si uvědomit, že každá přísada znamená další kalorie, tuky a sacharidy. V dlouhodobém horizontu se to může projevit na váze, pocitu pohody a výsledcích analýz. Místo toho, abyste bezmyšlenkovitě přidávali smetanu v prášku, raději se zaměřte na minimalismus a vychutnejte si chuť kávy v její čisté podobě.

Mnoho Čechů přidává takové mléko do kávy každý den. Nejhorší volba
Přesunout se na začátek