Toto je velmi jednoduchá a rychlá svačina z cukety. Tyto placičky můžete podávat samostatně nebo s oblíbenou omáčkou. Můžete je také použít jako karbanátky a podávat k obědu. V obou případech jsou vynikající.
Předkrm z cukety
Cuketa je skvělá zelenina pro přípravu různých „seriózních“ pokrmů. Je masitá, obsahuje hodně vody, ale té se snadno zbavíte. Má také mírně moučnatou chuť, i když možná ne tak výraznou jako její příbuzná dýně, která je v kuchyni stejně univerzální.
Zde je recept na obalované kotlety z cukety. Pokud k nim přidáte parmazán – jeden z nejumamičtějších sýrů – získáte sytou a chuťově bohatou předkrm. Jako čistě zeleninové jídlo je také poměrně levné.
Smažená cuketa
Ingredience
2 střední cukety
3 vejce
Mouka na obalování
2 hrsti strouhaného parmazánu
1 stroužek česneku
1 malý svazek petržele
Sůl, pepř, chilli vločky
Rozpuštěné máslo na smažení
Na omáčku: 1 sklenice jogurtu, 1 malý svazek kopru, 2-3 stroužky česneku, sůl, pepř
Cukety rozbijte kladivem
Cukety umyjte a odkrojte konce. Zeleninu nakrájejte podélně na plátky o tloušťce asi 8 mm. Položte je na prkénko a lehce rozbijte kladivem.
Cuketové kotlety posypte solí. Nechte 15 minut odležet. Mezitím připravte strouhanku.
V ploché misce rozklepněte a rozšlehejte vejce. Přidejte parmazán a dochuťte. Smíchejte s prolisovaným česnekem a nasekanou zeleninou.
Na plochý talíř nasypte mouku. Z kotlet z cukety vytlačte přebytečnou vodu, která se uvolnila pod vlivem soli. Obalte je v mouce.
Na pánvi rozehřejte rozpuštěné máslo. Obalené cukety smažte dozlatova z obou stran. Podávejte s česnekovou omáčkou nebo jinou omáčkou podle chuti.