saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Mladé brambory v mundírech. Jíst se slupkou nebo bez?

Brambory v mundírech jsou delikatesa, která může obsahovat více cenných vitamínů a minerálů než oloupané brambory. Mnoho lidí má určité pochybnosti ohledně brambor ve slupce kvůli přítomnosti solaninu, který se obvykle hromadí ve slupce a ve velkém množství může způsobit otravu. Je opravdu důvod k obavám? Vysvětlíme vám to.

Mladé brambory – jíst se slupkou nebo bez?

Mladé brambory v mundírech. Jíst se slupkou nebo bez?

Obsah

  1. Brambory ve slupce se jedí se slupkou?
  2. Co obsahuje slupka brambor? Nejen vitamíny a minerály
  3. Kdy loupat brambory ve slupce?

Brambory ve slupce se jedí se slupkou?

Brambory ve slupce se často používají jako příloha k obědu. Ve Velkopolsku se tradičně jedí takzvané „pyry s gzikem” (nebo „gzika”), tedy brambory ve slupce, polité speciálně ochuceným tvarohem s přidanou smetanou a kořením.

Někteří lidé mohou mít určité pochybnosti ohledně konzumace brambor spolu se slupkou. Ve slupce těchto zelenin se totiž hromadí látka zvaná solanin, která ve velkých dávkách může způsobit otravu. Přítomnost solaninu lze rozpoznat zejména podle zelených skvrn na slupce nebo klíčících klíčcích z hlíz. Množství této látky lze snížit odříznutím zelených nebo vyražených částí.

Brambory se slupkou by se měly konzumovat v mírném množství a pouze v případě, že na nich nejsou zelené skvrny a vyražené části. Nižší obsah solaninu mají mladé brambory s poměrně tenkou slupkou, které jsou vynikajícím doplňkem mnoha pokrmů. Je také třeba mít na paměti, že každý člověk může na jednotlivé produkty reagovat odlišně, proto se po konzumaci brambor se slupkou doporučuje sledovat reakci svého organismu.

Mladé brambory v mundírech. Jíst se slupkou nebo bez?

Co obsahuje slupka brambor? Nejen vitamíny a minerály

Za zmínku stojí, že slupka brambor obsahuje také řadu vitamínů a minerálů (včetně vitamínů skupiny B, vitamínu A, vitamínu C, železa, draslíku a jódu). Je také vynikajícím zdrojem vlákniny, která může předcházet zácpě a zajišťovat pocit sytosti.

Bramborové slupky jsou bohatým zdrojem draslíku.

Je zřejmé, že před konzumací je nutné brambory podrobit odpovídající tepelné úpravě. Pokud vaříme brambory ve slupce, je třeba je důkladně umýt, aby se odstranily případné nečistoty.

Kdy loupat brambory ve slupce?

Pokud vaříme brambory ve slupce a chceme z nich odstranit slupku, je po tepelné úpravě vhodné chvíli počkat, až brambory trochu vychladnou. Loupání slupky pak bude mnohem snazší, protože provádění této operace, když jsou brambory ještě horké, může způsobit nemalé problémy.

Jak se konzumují brambory ve slupce? Takto připravené pochoutky se skvěle hodí k masu, omáčkám, salátům a salátům z syrové zeleniny. Můžete je připravit po velkopolsku, přidáním předem připraveného tvarohu se smetanou a kořením. Nic vám nebrání vychutnat si samotnou dužinu brambor ve slupce s trochou másla a soli. Mladé brambory se slupkou lze připravit jako rychlý oběd – skvěle se hodí k smaženému vejci a mladé fazoli.

Mladé brambory v mundírech. Jíst se slupkou nebo bez?
Přesunout se na začátek