Citronový kefírový koláč je recept, který potěší svou jednoduchostí a chutí. Kombinuje v sobě to nejlepší – je vlhký, měkký a mírně kyselý, díky čemuž nepřehluší sladkost. Neobsahuje žádné exotické ingredience, většinu z nich máme po ruce.
Když se citron setká s cukrem
Osvědčený recept, bez složitého vybavení a hodin strávených v kuchyni. To jsou jen některé z výhod tohoto koláče. Kefír se zdá být nenápadnou ingrediencí, ale dodává koláči jemnost a vlhkost. Každý kousek se rozplývá v ústech. Přirozená kyselost citronu dokonale vyvažuje sladkost.
Můžete ho podávat teplý, hned po vytažení z trouby, nebo studený. Skvěle se hodí jako dezert s sebou. A co je nejdůležitější – recept je velmi jednoduchý. Pokud máte v ledničce několik vajec, kefír a citron, můžete se pustit do práce.
Co budete potřebovat
Tento koláč se připravuje z ingrediencí, které má téměř každý v kuchyni. Kefír, vejce, citron, trochu cukru a mouky – to je vše. V této jednoduchosti spočívá celé jeho kouzlo. Ingredience jsou tak běžné, že jsou prostě geniální.
Ingredience na citronovou základnu:
2 citrony
20 g másla
1,5 lžíce cukru
Ingredience na těsto:
2 vejce
150 g cukru
50 ml rostlinného oleje
200 ml kefíru
200 g pšeničné mouky
10 g prášku do pečiva
moučkový cukr na posypání
Krok za krokem – jak připravit těsto
Toto je jedno z těch těst, které se připravuje téměř intuitivně. Smíchejte ingredience, nalijte do formy a hotovo. Každý krok je jednoduchý a zvládne ho i začátečník.
Začneme s citrony. Pečlivě je umyjte a nakrájejte na kolečka. Rozpusťte máslo na pánvi, přidejte citrony a 1,5 lžíce cukru. Zahřejte vše na mírném ohni a odložte stranou.
Mezitím připravíme těsto. Ve velké míse rozšlehejte vejce s cukrem, až masa zhoustne, přidejte máslo a kefír. Poté přidejte prošlé mouku s práškem do pečiva a vše promíchejte do hladka.
Hotovou hmotu přelijeme do formy vyložené pečícím papírem a navrch rozložíme citrony. Těsto vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35 minut při teplotě 180 stupňů. Po vychladnutí stačí posypat moučkovým cukrem a hotovo!