Zdraví roste na stromech a je doslova na dosah ruky. Mluvíme o zelených, nezralých vlašských ořeších, které mají působivé léčivé vlastnosti. Jak tyto dary přírody využít, kdy je sbírat a při jakých onemocněních jsou obzvláště prospěšné?
Kdy sbírat zelené vlašské ořechy?
Sezóna sběru vlašských ořechů v České republice začíná koncem září – začátkem října, kdy dozrávají, o čemž svědčí zejména prasklá zelená slupka, která se odlupuje od skořápky ořechu a padá na zem.
Než vlašské ořechy na podzim dozrají, je vhodné je sbírat přibližně od poloviny června do prvních červencových dnů, kdy mají zelenou slupku, protože nezralé vlašské ořechy lze použít k přípravě různých zdravých směsí.
Největší milovníci produktů z zelených vlašských ořechů se zase domnívají, že nejlepší exempláře lze sbírat mezi 24. červnem a 3. červencem. Samozřejmě, pokud byl květen relativněchladný, a letos nebyl zrovna nejteplejší, může se doba sběru zelených vlašských ořechů prodloužit o několik nebo dokonce několik desítek dní.
Zelené vlašské ořechy, které se chystáme zpracovat, musí mít měkkou slupku. Ideální zelený vlašský ořech je ten, který vylučuje šťávu po propíchnutí slupky, například pomocí párátka. Než však začnete ořech propichovat, nezapomeňte si nasadit rukavice, protože šťáva ze zelených ořechů může na kůži zanechat skvrny, které se nezmizí několik týdnů.
Zelené vlašské ořechy – vlastnosti
Ozdravné účinky nezralých vlašských ořechů jsou zvláště ceněny v lidovém léčitelství. Mladé vlašské ořechy jsou dobrým zdrojem vitamínů C, E a vitamínů skupiny B. Obsahují také cenné minerální látky, jako je hořčík, železo, selen, fosfor, zinek, draslík a vápník.
Zelené vlašské ořechy také obsahují snadno stravitelné mastné kyseliny, kvercetin a éterické oleje.
Třísloviny a jód obsažené v zelených vlašských ořechách zlepšují funkci mozku, paměť, příznivě ovlivňují nervový systém a zlepšují stav štítné žlázy. Ale to ještě nejsou všechny výhody mladých vlašských ořechů, protože mají také protiparazitární, antibakteriální a protizánětlivé účinky. Kromě toho sloučeniny obsažené v zelených vlašských ořechách pomáhají při problémech s trávicím traktem a zažívacími potížemi, regulují hladinu cholesterolu, snižují riziko aterosklerózy a posilují imunitní systém.
Jak používat zelené vlašské ořechy?
Nastal čas odpovědět na klíčovou otázku – jak používat mladé vlašské ořechy, aby byly co nejvíce prospěšné pro zdraví. Existuje mnoho způsobů zpracování zelených ořechů, ale mezi nejoblíbenější patří: sirupy ze zelených vlašských ořechů a džemy.
Zajímavé je, že v roce 2016 byla marmeláda ze zelených ořechů zařazena doseznamu tradičních produktů v kategorii ovoce a zelenina ve Světokřížském vojvodství. „Díky poměrně dlouhému a nákladnému procesu přípravy byla marmeláda ze zelených ořechů na konci 19. a počátku 20. století oblíbená hlavně u dvora.
Dále se dočteme, že k přípravě konfitury se používají následující ingredience: vlašské ořechy v zelené skořápce, sbírané v třetí dekádě června, cukr, voda, hřebíček a skořice. Prvním krokem přípravy konfitury je dlouhé namáčení zelených vlašských ořechů ve vodě, poté se vaří a zalévají stále hustším sirupem, až jsou zcela nasyceny cukrem. Posledním krokem přípravy konfitury je její přeložení do předem připravených nádob, například sklenic, a pasterizace, vysvětluje ministerstvo zemědělství.
Konfitura ze zelených vlašských ořechů – ingredience
K přípravě konfitury ze zelených ořechů budete potřebovat:
- 50 kusů zelených vlašských ořechů,
- 5 sklenic vody,
- 800 g třtinového cukru,
- 200 g medu,
- 50 g jedlé sody,
- 3 hřebíčky,
- půl čajové lžičky vanilky.
Konfitura ze zelených vlašských ořechů – recept
Zelené vlašské ořechy propíchneme v několika místech párátkem, zalijeme studenou vodou a necháme 8 dní na chladném místě. Vodu měníme dvakrát denně po celou dobu namáčení ořechů, poté vodu slijeme, ořechy posypeme jedlou sodou a necháme na chladném místě 24 hodin. Dalším krokem je důkladné opláchnutí ořechů pod tekoucí vodou.
Do hrnce nalijeme tři sklenice vody a přidáme med, který je třeba rozpustit ve vodě. Tímto roztokem zalijeme ořechy, které dáme na sporák. Hrnec s ořechy přivedeme k varu a od tohoto okamžiku vaříme 20 minut na malém sporáku. Mezitím připravíme sirup z vody a cukru.
Medový sirup z hrnce s ořechy slijeme a k ořechům přidáme sirup z cukru a vody, hřebíček a vanilku. Vaříme, dokud tekutina výrazně nezredukuje a nezhoustne do konzistence sirupu. Vypněte sporák pod hrncem a nechte vychladnout. Obsah hrnce přelijte do čistých sklenic, které uzavřete víčky a postavte na chladné místo. Konfitura je připravena ke konzumaci po třech týdnech zrání.
Sirup ze zelených vlašských ořechů – ingredience
K přípravě sirupu ze zelených vlašských ořechů budete potřebovat:
- 1 kg zelených vlašských ořechů,
- 1 litr medu.
Sirup ze zelených vlašských ořechů – recept
Zelené ořechy důkladně umyjte a osušte. Ořechy nakrájejte na malé kousky a přendejte do sklenic. Ořechy zalijeme medem, sklenice uzavřeme a necháme 40 dní na slunném místě. Každých několik dní je třeba sklenice protřepat.
Po 40 dnech sirup přelijeme do tmavých skleněných lahví a skladujeme na chladném, tmavém místě.